Ana SayfaMedya‘Gazeteciler tek bir nedenden tutuklu, o da haber’

‘Gazeteciler tek bir nedenden tutuklu, o da haber’

HABER MERKEZİ – Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği eş direktörleri Altıntaş ve Ok, ellerindeki verilere göre 149 gazetecinin cezaevinde olduğu bilgisini paylaştı, gazetecilerin yargılanmasında tek delilin ‘haber’ olduğunu söyledi.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) eş direktörleri Barış Altıntaş ve Veysel Ok, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında yer alan “Reformlarımızla basın daha demokratik ve özgürlükçü” sözlerini değerlendirdi.

webiz’de Soner Şimşek’in konuğu olan MLSA eş direktörlerinden Altıntaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğruyu söylemediğini belirterek, “Son 10 senede basının tek seslileştiğini, büyük ölçüde de hükümetin propaganda aracı olduğunu gördük” diye konuştu.

2000’li yıllardan itibaren ana akım medya kuruluşlarının büyük bir çoğunluğunun hükümet yanlısı iş insanlarının eline geçtiğini ifade eden Barış Altıntaş, medyada bir çeşitlilikten bahsetmenin mümkün olmadığını ve alternatif medyaya karşı da ‘yıldırma, bastırma, tutuklama ve kapatma’ yöntemlerinin izlendiğini söyledi.

MLSA’nın verilerine göre 149 gazetecinin cezaevinde olduğu bilgisi veren derneğin diğer eş direktörü Ok, “Biz sayılarla bir savaş vermiyoruz, bir gerçekliği ifade ediyoruz” dedi ve ekledi: “Dünyada en çok tutuklu gazetecinin olduğu ülke Türkiye’dir.”

Avukat Ok, tutuklu 149 gazetecinin büyük çoğunluğunun haber ve yazıları nedeniyle cezaevinde olduğunu vurgulayarak, şunları dile getirdi:

“Örneğin Ahmet Altan, Şahin Alpay, İdris Sayılğan, Nedim Türfent davalarında, örnekleri çoğaltabiliriz, hem iddianameyi hem de hüküm aldıklarında mahkeme kararlarını incelediğimizde hükme esas, yani ‘örgüt üyesi’ ise örgüt üyeliğine esas, ‘darbeye teşebbüs’ ise darbeye teşebbüse esas, ‘propaganda yaptığı’ iddia ediliyorsa propagandaya esas tek delil var: Haber! Bunun dışında başka bir delil yok.”

MLSA eş direktörleri ayrıca sözlerine cezaevlerindeki gazetecilerin koşullarının kötü bir durumda olduğunu ve özellikle Kürt medyasından olan gazetecilerin tutuklu bulundukları cezaevlerinin davalarının görüldüğü şehirlerden başka bir ilde olduğunu ekledi.

“Bu, avukat görüşü, aile görüşü, adil yargılanma haklarını engelliyor. Çünkü hiçbir zaman fiziken mahkemeye çıkarılmıyorlar.”



Twitter

Facebook

Youtube