Ana SayfaCezaevleriHDP’den Leyla Güven’in sağlık durumuna ilişkin açıklama

HDP’den Leyla Güven’in sağlık durumuna ilişkin açıklama

HABER MERKEZİ – HDP, 64 gündür açlık grevinde olan ve sağlık sorunları sebebiyle bir haftadır avukat görüşüne çıkamayan tutuklu vekil Leyla Güven’in sağlık durumuna ilişkin açıklama yaptı, “Leyla Güven’in sağlık durumunun hayati risk oluşturacak aşamaya girdiği” belirtildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için” başladığını duyurduğu açlık grevi eyleminin 64’üncü gününde.

Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Güven, açlık grevinin getirdiği sağlık sorunları sebebiyle bir haftadır avukat görüşüne çıkamıyor.

Güven’in sağlık durumuna ilişkin son açıklama ise HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’dan geldi.

Yazılı yapılan açıklamada, “Leyla Güven’in sağlık durumu hayati risk oluşturacak aşamaya girdi” denildi.

Güven’in yaklaşık 15 kilo kaybının olduğu belirtilen açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

“Açlık grevi eyleminin 64’üncü gününde olan Leyla Güven, son bir haftadır avukat görüşlerine dahi çıkamıyor. Edinilen bilgilere göre, Leyla Güven’in nabzı 55-60 arasında, tansiyonu ise 5-7 düzeyinde seyrediyor.

“Açlık grevinin geldiği aşama ve yarattığı sonuçlar itibariyle, Leyla Güven artık su dahil sıvı alamıyor. Güven, avukat görüş yeri, bulunduğu koğuşa yakın olmasına rağmen avukat görüşüne çıkamıyor. Yaklaşık 15 kilo kaybı yaşayan Leyla Güven, ihtiyaçlarını tek başına karşılayamıyor, tek başına yürüyemiyor.”

Leyla Güven’in konuşma zorluğu, ses ve görüntüye duyarlılık, bilinç bulanıklığı gibi sorunlar yaşadığı da ifade edilen açıklamada, “Güven’in durumundan cezaevi yönetimi de, iktidar çevreleri de haberdar” denildi.

Cezaevlerinde gittikçe yayılan eylemlere de değinilen açıklamada, bugün itibarıyla çok sayıda cezaevinde 200 civarında siyasi tutuklu ve hükümlünün açlık grevinde olduğu hatırlatıldı.

“Güven’in durumu hayati bir aşamaya girdi”

Açlık grevindeki Güven’in ağırlaşan sağlık sorunlarına rağmen eylemini sürdürdüğünün vurgulandığı açıklamada, “Leyla Güven’in durumu bir saat bile ertelenmeyecek, savsaklanmayacak, görmezden gelinmeyecek hayati bir aşamaya girmiştir” diye belirtildi.

Açıklama son olarak şu çağrıyla son buldu:

“Kamuoyuna, uluslararası camiaya, hukuk ve insan hakları çevrelerine, tüm sivil toplum kuruluşlarına, vicdan sahibi herkese acilen harekete geçme ve demokratik tepkisini gösterme çağrısı yapıyoruz.”


İrlanda’dan Filistin’e: Güven’in açlık grevi eylemine dünyadaki siyasetçilerden destek