Ana SayfaDünyaHindistan’da 5 milyon kadından toplumsal cinsiyet eşitliği için 620 kilometrelik ‘insan zinciri’

Hindistan’da 5 milyon kadından toplumsal cinsiyet eşitliği için 620 kilometrelik ‘insan zinciri’

HABER MERKEZİ – Hindistan’ın Kerala eyaletinde bir araya gelen milyonlarca kadın, ülkenin en büyük tapınaklarından olan Sabarimala’ya kadınların girebilmesine destek vermek amacıyla 620 kilometreyi bulan bir ‘insan zinciri’ oluşturdu. Sabah saatlerindeyse iki kadının tapınağa girdiği aktarıldı.

Sabarimala, Hinduizm’in en kutsal tapınaklarından biri sayılıyor.

Kerala eyaletindeki bu tapınağı her yıl on milyonlarca kişi ziyaret ediyor. Ancak buraya, regl olan kadınların (10-50 yaş arası) girişi 1991 yılından bu yana yasak.

Üstelik bu yasak, Yüksek Mahkeme’nin ‘cinsiyet eşitliğini ihlal ettiği’ yönündeki kararına rağmen sürüyor.

Öyle ki, mahkeme kararının ardından tapınağa girmek isteyen kadınlar, erkekler darp edilerek durdurulmuştu.

Yüzlerce kilometreyi bulan eylem

Şimdiyse Hindistan’ın güney eyaletlerinden Kerala’da bir araya gelen yaklaşık milyonlarca kadın, Sabarimala’ya kadınların girebilmesine destek vermek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini savunmak için ‘insan zinciri’ oluşturdu.

Yaklaşık 5 milyon kadının yaptığı eylem, 620 kilometreye ulaştı.

BBC Hintçeye konuşan Kavita Das isimli genç bir kadın, “Bu kadınların ne kadar güçlü olduğunu, birbirimize nasıl destek olabildiğimizi göstermenin çok güzel bir yolu. Tapınağa her yaştan kadının girebilmesi hakkını savunuyorum. Hiçbir gelenek ya da geri kalmış düşünce kadınları durduramaz. İbadet etmek isteyen herkesin buna hakkı var” dedi.

Tanuja Bhattadri adlı bir kadın da “Bugün burada buluşmamızın tek nedeni Sabarimala tapınağı değil. Kadın-erkek eşitliğine inanıyorum” diye konuştu.

İki kadın tapınakta

Eylemin ardından Bindu ve Kanaka Durga isimli iki kadının tapınağa girdiği belirtildi.

AFP’nin aktardığına göre yerel medyaya konuşan kadınlardan biri, çalışanların kullandığı kapıdan tapınağa girdiklerini söyledi.

40’lı yaşlarda olduğu belirtilen kadınların polis eşliğinde tapınağa girdiği belirtilirken, polisten yapılan açıklamada ise, “yaşa ve diğer detaylara bakmadan tapınağa gelenlere koruma sağlanmasının polisin sorumluluğu olduğu” söylendi.


BBC Türkçe ve AFP’den derlenmiştir.