Ana SayfaGüncelHollanda: Türkiye’den gazeteci Boersma’nın iadesini istemedik

Hollanda: Türkiye’den gazeteci Boersma’nın iadesini istemedik

HABER MERKEZİ – Türkiye’den sınır dışı edilen Hollandalı gazeteci Ans Boersma hakkında açıklama yapan Hollanda savcılığı, Boersma hakkında tutuklama, sınır dışı ya da iade talebinde bulunmadıklarını belirtti.

Türkiye’nin sınır dışı ettiği Hollandalı gazeteci Ans Boersma hakkında Hollanda’dan açıklama geldi.

Açıklamada, Boersma ile ilgili Hollanda’da bir soruşturma yürütüldüğü ancak iadesinin istenmediği belirtildi.

DW Türkçe’nin haberine göre Hollanda Başsavcılığı Sözcüsü Jeichien de Graaff’ın konuyla ilgili açıklamalarını aktaran uluslararası haber ajansı Reuters, Boersma’nın, yürütülen bir “terör soruşturması” kapsamında ifadesine başvurulmak üzere arandığını bildirdi.

De Graaff, “Şahsen bir terör suçuna karıştığı düşünülmüyor” ifadesini kullandı ve Boersma’nın geniş kapsamlı bir soruşturma kapsamında şüpheli konumunda olduğunu söyledi. Hollanda Başsavcılığı Sözcüsü, “Soruşturmadaki terör şüphesi, diğer zanlılara yönelik” diye ekledi.

Ayrıca De Graaff, Hollandalı savcıların gazeteci hakkında Türkiye’deki makamlardan soruşturma kapsamında bilgi alışveriş bulunduğunu doğruladı.

Hollanda Başsavcılığı Sözcüsü De Graaff, Boersma ile “konuşmak istediklerini” ancak tutuklama, sınır dışı ya da iade talebinde bulunmadıklarını belirtti.

Diğer yandan Hollanda haber ajansı ANP, Türkiye’den sınır dışı edilen Boersma’nın Amsterdam’daki Schiphol Havalimanı’na vardıktan sonra gözaltına alınmadığını da bildirdi.

Ne olmuştu?

Uzun yıllardır İstanbul’da yaşayan Hollanda’da yayımlanan ekonomi gazetesi Het Financieele Dagblad’ın Türkiye muhabiri Ans Boersma, Çarşamba günü oturma izninin süresini uzatmak üzere gerekli birimlere yaptığı başvuru sırasında gözaltına alınmıştı.

Geceyi polis denetiminde geçiren Boersma, dün de sınır dışı edilmişti.

Het Financieele Dagblad gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Jan Bonjer, sınır dışı kararı karşısında derin bir şaşkınlık yaşadığını söylemişti.

Konuya ilişkin Ankara’dan gelen açıklama ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a ait.

Altun, Twitter üzerinden açıklama yaparak Boersma’nın Türkiye’de “terör örgütü” kabul edilen El Nusra ile bağlantısının olduğu bilgisinin Hollanda makamlarınca kendilerine iletilmesi üzerine “önlem olarak” sınır dışı edildiğini duyurmuştu.


Türkiye, Hollandalı gazeteci Boersma’yı sınır dışı etti