Ana SayfaManşetHRW’nin raporunda Türkiye “otokrasi” başlığı altında

HRW’nin raporunda Türkiye “otokrasi” başlığı altında

HABER MERKEZİ – İnsan Hakları İzleme Örgütü yıllık raporunu yayımladı. Raporda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye’deki demokratik sistemi büyük ölçüde zayıflattığı” eleştirisi yer alıyor. Muhaliflere dönük baskılara dikkat çekilerek “OHAL sonrasında da baskıcı yönetimin sona ermediği” vurgulanıyor.

Dünyada insan haklarının durumunu mercek altına alan İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch – HRW), yıllık Dünya Raporu’nu açıkladı.

674 sayfalık raporda 100’den fazla ülkedeki insan hakları uygulamaları gözden geçiriliyor.

Rapor, dünyada otoriter sağ popülist politikacıların artışına dikkat çekiyor. Baskıcı hükümetlerin ülkelerindeki eylemlerine uluslararası tepki almadıklarında hak savunucusu uluslararası kurumları engellemek ve manipüle etmek konusunda daha da cesaretlendirdiği belirtiliyor.

Örgütün İcra Direktörü Kenneth Roth raporun içeriğine ilişkin kaleme aldığı makalede, “nefret ve hoşgörüsüzlük tohumları saçan popülistler, aynı zamanda sürekli olarak muharebeler kazanan bir direnci de besliyorlar” diyor ve ekliyor:

“Zafer tabii ki kesin değil, ancak geçtiğimiz yılın başarıları, otoriter yönetimlerin suistimallerinin, insan hakları cephesinden güçlü bir karşı saldırıyı da tetiklemiş olduğuna işaret ediyor.”

Erdoğan’a eleştiri

Roth’un makalesinde Türkiye, “popülist ve otokratlar bir boşluğu dolduruyor” başlığı altında Suudi Arabistan, Mısır, Rusya ve Çin ile birlikte ele alınıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye’deki demokratik sistemi kişisel dokunulmazlığıyla büyük ölçüde zayıflattığı” belirtiliyor.

Recep Tayyip Erdoğan

Ayrıca Olağanüstü Hal sonrasında da baskıcı yönetimin sona ermediği vurgulanıyor.

Raporun Türkiye ile ilgili kısmında “mahkemelerin bağımsız olmadığı ve yetkili makamların eleştirel sesleri ve muhalifleri ‘terör’ suçlamalarıyla uyduruk soruşturmalara ve davalara maruz bıraktığı, mahkemelerin de onları hapse tıkmaktan hiç gocunmadığı” ifade diliyor.

Demirtaş’ın durumu da raporda

HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş 2 yılı aşkındır cezaevinde

HRW’nin raporunda HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın durumuna da dikkat çekiliyor.

Hükümetin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Demirtaş’ın tahliyesi yönünde verdiği kararı “hiçe saydığı” kaydediliyor.

“Demirtaş iki yıldan beri başka milletvekilleri ve Kürt yanlısı partilerden seçilmiş belediye başkanlarıyla birlikte, keyfi bir şekilde hapiste tutuluyordu. 2019 Mart’ında yapılacak yerel seçimler öncesinde, ülkenin güneydoğusunda yerel demokrasi askıya alınmış durumda. Hükümet, Kürt nüfusun seçtiği temsilcileri görevden aldıktan sonra, bölgedeki 94 belediyenin kontrolünü kendi eline aldı.”


Kenneth Roth’un makalesinin orijinaline BURADAN bakabilirsiniz