Ana SayfaBilim ve Teknolojiİnsan beynindeki düşünceleri sözcüklere dönüştüren teknoloji bulundu

İnsan beynindeki düşünceleri sözcüklere dönüştüren teknoloji bulundu

HABER MERKEZİ – Bilim insanları, insan beynindeki düşünceleri anlaşılır sözcüklere çevirmeyi başardı. Bu teknolojinin, konuşma kabiliyetini yitirmiş insanlar için kullanılabileceği belirtiliyor.

ABD’deki Columbia Üniversitesi’nde yer alan Zuckerman Enstitüsü’nden bilim insanları, beynin bir bölümünden diğerine aktarılan sinyallerin anlaşılır sözcüklere çevrilmesini sağlayan bir teknoloji geliştirdi.

DW Türkçe’nin Nature dergisinde yayınlanan haberden aktardığına göre, yapılan çalışmalardan birinde içinden 1’den 10’a kadar sayan bir kişinin düşünceleri kelimelere döküldü.

Ses kalitesinin çok iyi olmadığı ancak sayıların anlaşıldığı belirtiliyor.

Söz konusu teknoloji, geçen yıl hayatını kaybeden evren bilimci Stephen Hawking’in kullandığı konuşma sentezleyiciye benzer bir sistem ve yapay zekadan faydalanıyor.

Bu teknolojiyle, felç geçirdiği için konuşma kabiliyetini yitiren ya da Hawking gibi motor nöron hastalığı nedeniyle konuşamayan insanlara yardımcı olması amaçlanıyor.

Ancak uzmanlar, geliştirilen teknolojinin ileride insanların rızası olmadan da kullanılabileceği uyarısında bulunuyor.

Zuckerman Enstitüsü’ndeki bilim insanları, geliştirdikleri teknolojide elektrokortikografi adı verilen bir teknik kullanıyor. Söz konusu teknik, insanların kafalarına elektrotlar bağlanmasını zorunlu kılıyor.

Ancak gelecekte insanların kullandıkları cep telefonu ya da diğer elektronik aletler aracılığıyla rızaları olmadan bilişsel aktivitelerinin izlenebilmesi durumunda düşüncelerinin de okunabilmesinden endişe ediliyor.

Previous post
Beyaz Saray Sözcüsü: Trump’ın başkan olmasını Tanrı istedi
Next post
Berlinale'de iki Türkiyeli yönetmeninin filmi Altın Ayı için yarışacak