Ana SayfaToplumsal Cinsiyet‘İntihar etti’ denilerek hastaneye bırakılan Gül Karataş’ın avukatları: Vücudunda şiddet bulguları var

‘İntihar etti’ denilerek hastaneye bırakılan Gül Karataş’ın avukatları: Vücudunda şiddet bulguları var

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Çınar’da ‘intihar etti’ denilerek kimliği belirsiz kişilerce bir hastanenin önüne bırakıldıktan sonra yaşamını yitiren Gül Karataş’ın otopsisinde şiddet gördüğüne ilişkin bulgular yer aldı. Kadının avukatları, soruşturmanın genişletilerek, Karataş’ı hastane kapısına bırakıp kaçanların kimliğinin tespitini istedi.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Düzova köyünde 11 Kasım 2018 tarihinde Gül Karataş, kimliği belirsiz iki kişi tarafından “intihar ettiği” iddiasıyla İlçe Devlet Hastanesi’ne götürüldü.

Ardından sevk edildiği Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybeden Gül Karataş’ın otopsi raporu çıktı.

MA’dan Ahmet Kanbal’ın haberine göre otopsi raporunda Karataş’ın ölüm nedeni, “ası sonucu (asma sonucu) meydana geldiği kanaatine varıldığı” şeklinde açıklandı.

Raporun dış muayene incelemesinde ise ‘yüzeysel sıyrıklar ve soyulmalar’ görüldüğü kaydedildi. Raporda ayrıca “Dirsek iç büklümlerinde el bileği içlerde ve inguinallerde ekimozlu iğne izleri görüldü. Batın alt bölgesinde seksiyo nedbesi görüldü” ibaresi yer aldı.

Rapor üzerine Karataş’ın ailesinin avukatları, İlçe Cumhuriyet Başsavcılığı’na soruşturmanın genişletilmesi talebiyle başvuruda bulundu.

Avukatlar, “ası sonucu” yaşamını yitirdiği belirtilen Karataş’ın dış muayene incelemesindeki belirtilerin kadının ölümden önce şiddet gördüğüne dair belirtiler olduğunu vurguladı.

‘Evliliği boyunca şiddet gördü’

Kadının evliliği boyunca evli olduğu erkek tarafından şiddete maruz bırakıldığını belirten avukatların başvuru dilekçesinde şu bilgiler yer aldı:

“Karataş’ın maruz kaldığı şiddet son yıllarda giderek daha korkunç boyutlara varmıştır. Öyle ki kadının kuşkulu bir şekilde ölümünden önce maktul maruz kaldığı şiddet ve ölüm tehditleri nedeniyle Jandarma ihbar hattı olan 156’yı arayıp yardım istemiştir. Yine Karataş sistematik bir şekilde eziyete varan şiddet nedeniyle ölümünden kısa bir süre önce intihara teşebbüs etmiş ve bu nedenle hastaneye kaldırılmış ve yapılan müdahale ile hayata dönebilmiştir. Ayrıca Karataş maruz kaldığı korkunç erkek şiddeti nedeniyle evi terk edip ailesine sığınmış, ancak şüpheli eşin ailesi ve amcasının araya girmesi ile maktul çaresiz bir şekilde çocukları nedeniyle ortak konuta geri dönmek zorunda kalmıştır.”

‘Eşi cenazeye katılmadı’

Başvuruda, Karataş’ın yaşamını yitirmesinin ardından eşi ve eşinin yakınlarının hastane, cenaze ve taziyeye katılmaması “hayatın olağan akışına aykırı” şeklinde değerlendirildi.

Avukatlar, Karataş’ın ölmeden önce gördüğü şiddete dair kolluk kuvvetlerine yapmış olduğu ihbarların dosyaya eklenmesini de istedi.

Yine, Karataş’ın bilinmeyen kişiler tarafından hastane kapısına bırakıldığı hatırlatılarak, hastane ve çevresindeki kamera kayıtlarının toplanıp, dosyaya eklenmesi ve hastaneye götüren kişilerin kimliklerinin tespit edilmesi talep edildi.

Başvuruda, ‘ölü muayene’ ve otopsi tutanağı ile dış muayene kısmındaki bulguların değerlendirilerek, hem kesin ölüm nedeni hem de dış muayenedeki bulguların kaynağının ne olabileceğinin tespiti amacıyla dosyanın İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’na gönderilerek, kati rapor aldırılması istendi.




Önceki Haber
Türk Telekom çağrı merkezindeki kadın işçiler anlatıyor: 'Baskı had safhada'
Sonraki Haber
Kara deliğin oluşumu ilk kez gözlemlenmiş olabilir