Ana SayfaÇalışma Yaşamıİzocam işçileri greve başladı: ‘Geri adım atmayız’

İzocam işçileri greve başladı: ‘Geri adım atmayız’

HABER MERKEZİ – İzocam Ticaret ve Sanayi’nin Kocaeli ve Mersin’deki fabrikalarında çalışan işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve başladı. İşçilerin talebi, işten çıkarılan arkadaşlarının işe geri alınması ve zam taleplerinin karşılanması.

İzocam Ticaret ve Sanayi AŞ’de çalışan Kristal-İş Sendikası’na üye işçiler, sendika yönetimi ile işyerleri arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve başladı.

Şirketin Kocaeli’nin Dilovası ve Mersin’in Tarsus ilçelerindeki fabrikalarında çalışan işçiler bu sabah itibariyle greve çıktı.

İşçilerin talepleri ise işten atılan arkadaşlarının işe geri alınmasını ve zam taleplerinin karşılanması.

İşyerinin sendikayla masaya oturması yıllar aldı

MA’da yer alan habere göre işçilerin grev kararı alması süreci şöyle gelişti:

  • Kristal-İş Sendikası, İzocam’ın Kocaeli Dilovası ve Mersin Tarsus’taki tesislerinde 2014 yılında örgütlendi.
  • Ancak şirket yönetimi sendikanın çoğunluğuna itiraz etti ve bu itirazını yetkisiz bir mahkemeye taşıyarak yetki sürecini dört yıl geciktirdi.
  • Baskılara karşı işçiler ise sendikadan istifa etmedi. Bunun üzerine işyeri yönetimi dört işçiyi işten çıkardı.
  • Sendikanın yetkisi geçen yıl Temmuz ayında kesinleşince işverene yapılan yasal çağrı sonrası toplu sözleşme görüşmeleri başladı.
  • Şirketin yönetim kadrosunda 2017’de yaşanan değişim sonrası göreve yeni gelen yöneticilerle masaya oturan işçiler, uğradıkları hak kayıplarının telafisini ve örgütlenme nedeniyle işten atılan arkadaşlarının işe iadesini istedi.
  • Görüşmeler sırasında taraflar idari maddeler konusunda uzlaştı ancak zam oranında uzlaşma sağlayamadı.

‘Mücadelemizden geri adım atmayız’

Grev kararı alan işçiler Kocaeli Dilovası’daki fabrika önünde “İzocam’da grevimizi başlatmış bulunuyoruz” diyerek direnişe başladı.

Mersin’de de greve çıkan 95 işçi, Tarsus’daki İzocam fabrikası önünde bir araya geldi.

Burada açıklama yapan Kristal-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Serdar Başyiğit, işçilerin uğradığı hak gasplarını ve süreci anlattı:

“İşçi arkadaşlarımızın aldığı ikramiyeleri maaşın içerisinde göstermeye çalıştılar. Bu yıl 20,3 bir enflasyon var. Buna karşılık bize önerdikleri zam oranı 185 lira. Bu da yüzde 7’ye denk geliyor. Bu koşullarda grev kaçınılmaz oldu. Kime, neye güveniyorlar bilmiyoruz. Grev ertelensin diye bekliyorlar. Kocaeli fabrikası ile eş zamanlı olarak greve başladık. Grev yasağı gelirse mücadelemizden geri adım atmayız. Biz her zaman çözüm yolu ararız. Burası yeni örgütlendiğimiz bir yer. İlk sözleşmemiz. Masada bitirmek isterdik ama olmadı. Süreci bekliyoruz.”

Previous post
Savcı 'müebbet hapis' istedi, 16 yaşındaki çocuğu vuran polise 'ödül gibi' ceza verildi
Next post
Araştırma: Türkiye’deki pudra markalarında asbest tespit edildi