Ana SayfaBilim ve TeknolojiKara deliğin oluşumu ilk kez gözlemlenmiş olabilir

Kara deliğin oluşumu ilk kez gözlemlenmiş olabilir

HABER MERKEZİ – Bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre bir kara deliğin ortaya çıkışı ilk kez gözlemlenmiş olabilir. Araştırmanın başındaki isim olan Margutti, “Kara delikler ve nötron yıldızlarının yıldızın ölümünün ardından oluştuğunu teoriden dolayı biliyoruz, ancak bunu doğar doğmaz hiçbir zaman görmedik” sözleriyle olası bir keşfin önemini vurguluyor.

Bilim insanları bir kara deliğin ortaya çıkışını ilk kez gözlemlemiş olabilir.

Araştırmalar, gökyüzünde gözlemledikleri bir anlık ışık saçan bir cismin bir kara delik veya nötron yıldızı olabileceğini söylüyor.

Araştırmalar ne diyor?

Bilim insanları, uzayın derinliklerinde gözlemlenen bu anomaliye ilk olarak Haziran ayında denk geldi.

Yapılan araştırmalar sonucunda ise bunun bir yıldızın kompakt bir nesneye dönüştüğü an olabileceği, dolayısıyla kara delik veya nötron yıldızı oluşumunun gözlemlenmiş olabileceği belirtiliyor.

Araştırmanın başındaki Nortwestern Üniversitesi öğretim üyesi Raffaella Margutti, “Kara delikler ve nötron yıldızlarının yıldızın ölümünün ardından oluştuğunu teoriden dolayı biliyoruz, ancak bunu doğar doğmaz hiçbir zaman görmedik, hiçbir zaman” diyor.

Independent’ın haberine göre Margutti, ilk baştaki tahminlerinin çok enerji yayan bir yıldız patlaması, yani süpernova yönünde olduğunu, ancak olayın sonradan bir yıldız ölümünden daha fazlası olduğu kanısına vardıklarını söyledi.

Haberde, yıldızın diğer yıldızlar gibi hareket etmediği, normal bir süpernovaya kıyasla 100 kat daha aydınlık olduğu, daha çabuk ortadan kaybolduğu belirtildi.

Nasıl keşfedildi?

Araştırmacılar, gözlemlerinde optik dalga boyunun yerine x-ray, radyo dalgası ve diğer araçlar kullandı.

Böylelikle cisim karanlığa gömüldükten sonra da araştırmalar devam ettirilebildi.

Genelde yeni oluşan kara delikler merkezi saklayan bir materyal tarafından kaplanmış oluyor. Ancak araştırmacıların “The Cow” adı verdiği cisim, nispeten daha çıplak ve bu da araştırmacıların gözlemlerde bulunmasını kolaylaştırıyor.

Ayrıca bilim insanı Margutti, “Bu keşfettiğimiz, bu türde bu kadar yakından geçen ilk cisim” diyor.


Karınca Dış Haberler
Previous post
'İntihar etti' denilerek hastaneye bırakılan Gül Karataş'ın avukatları: Vücudunda şiddet bulguları var
Next post
Wallerstein dahil 100'ü aşkın isimden çağrı: Tecrit kalksın ki açlık grevleri sonlansın