Ana SayfaGüncel‘KCK Basın’ davası ertelendi

‘KCK Basın’ davası ertelendi

HABER MERKEZİ – 46 gazetecinin yargılandığı “KCK Basın” davası 9 Mayıs’a ertelendi.

Kürt basın kurumlarında çalışan 46 gazetecinin yargılandığı “KCK Basın” davasının 13’üncü duruşması İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada bazı tutuksuz yargılanan gazeteciler ile avukatları hazır bulundu.

Avukat Özcan Kılıç, soruşturmayı yürüten emniyet görevlileri hakkında İstanbul 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın akıbetinin sorulmasını istedi.

Kılıç’ın talebinin ardından mahkeme, söz konusu dava dosyasının akıbetinin sorulmasına karar vererek, duruşmayı 9 Mayıs’a erteledi.

Dava hakkında

20 Aralık 2011 yılında Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite ve Fırat Dağıtım gibi Kürt gazetecilerine yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan 46 gazeteciden 32’si 24 Aralık’ta tutuklandı.

Yaptıkları röportajlar, çektikleri fotoğraflar, takip ettikleri basın açıklamaları, notları, haber kaynakları ile konuşmaları ve telefonlarında bulunan haber kaynaklarının isimlerine kadar birçok gazetecilik faaliyeti iddianamede suç delili olarak yer aldı.

36 tutuklunun 17’si iki yıl süren yargılama boyunca tahliye edilirken, geriye kalan tutuklular ancak Özel Yetkili Mahkemeler kaldırıldıktan sonra tahliye edildi.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi 27 Mart 2014’te Mazlum Özdemir, Seyhmus Fidan, Hüseyin Deniz, Nevin Erdemir, Semiha Alankuş, Kenan Kırkaya, M. Emin Yıldırım ve Haydar Tekin’in tutuklu kaldıkları süre ve mevcut delil durumunu dikkate alarak serbest bırakılmasına karar verdi. Ardından 12 Mayıs 2014’te de gazeteciler Mikail Barut, Nurettin Fırat, Ertuş Bozkurt, Turabi Kişin, Ramazan Pekgöz, Yüksel Genç ve Davut Uçar hakkında tahliye kararı çıktı.

Gazetecilerin tümü serbest kalırken, gazeteci Mikail Barut hakkında başka bir davadan hüküm bulunduğu gerekçesiyle serbest bırakılmadı. 20 Haziran’da görülen davanın duruşmasında gazeteciler hakkında ikinci kez pasaportlarının iptal edilmesi kararı verirken, iddia makamı ise mütalaa için dosyanın tarafına gönderilmesini istemişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), yapılan başvuru üzerine yıllar sonra Türk Adalet Bakanlığı’ndan yanıt istedi. Türkiye, “FETÖ”cüler tarafından hazırlanan iddianame ve fezlekeleri yanıt olarak AİHM’e gönderildi.

Previous post
Gazetecilerden Öykü Arin için kampanya: 'Bu kez haberimizi bağış ile yapıyoruz'
Next post
Olası Suriye operasyonu: Ankara ve Moskova'dan son açıklamalar