Ana SayfaEkolojiKooperatifler ‘sağlıklı ve ucuz gıda’nın yeni adresi

Kooperatifler ‘sağlıklı ve ucuz gıda’nın yeni adresi

HABER MERKEZİ – Türkiye’de gıdalarından endişe duyan insanlar bir araya geliyor. Sağlıklı ve uygun fiyatlı gıdaya ulaşmak isteyenler gıda toplulukları ve kooperatiflerin kapısını çalıyor.

Türkiye’de özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar, gıda toplulukları ve kooperatiflerinde bir araya geliyor.

Buna neden olan etkenler ise güvenilir olmayan ve pahalı gıdalar.

DW Türkçe’den Selçuk Oktay’ın haberine göre Türkiye, Avrupa ülkeleri içinde bir kimyasal tarım ilacı grubu olan pestisit kullanımında önde gelen ülkeler arasında yer alıyor.

Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat’ın verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 50 milyon kilo pestisit satışı gerçekleşti. Bu rakam Türkiye’nin pestisit kullanımında İspanya, Fransa ve İtalya’nın ardından Avrupa’da en çok pestisit kullanan ülke olduğunu gösteriyor.

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, tarımda denetimsiz kimyasal ilaç kullanımından endişe duyan ve yedikleri konusunda tereddüt yaşayanlar kooperatif ve gıda topluluklarına yöneliyor.

Son 15 yılın en yüksek gıda enflasyonu

Diğer yandan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2018 yılında gıda enflasyonu ise yüzde 25’i aştı. Bu rakam son 15 yılın en yüksek gıda enflasyonu rakamı olarak kaydedildi.

Gıda toplulukları ve kooperatifleri, üretim süreçlerini yakından gözledikleri küçük üreticilere doğrudan sipariş vermesi ve gelen ürünleri üyelerine aracısız ulaştırması sebebiyle tercih edilmeye başlandı.

İstanbul’da faaliyet gösteren gıda toplulukları ve tüketici kooperatiflerinin sayısı 20’ye ulaşırken, Türkiye genelindeki sayı ise 40’a yaklaştı.


‘Mahalle bakkalı kokusu’ ile alternatif bir gıda paylaşım ağı: Kadıköy Kooperatifi

Previous post
Faik Bulut'tan “güvenli bölge” yorumu: Belirleyici Rusya olacak
Next post
Erdoğan, Fazıl Say'ın konserine gitti