Ana SayfaDünya‘Kutup girdabı’: ABD’de 10 eyalette hayat durdu, en az yedi kişi öldü

‘Kutup girdabı’: ABD’de 10 eyalette hayat durdu, en az yedi kişi öldü

HABER MERKEZİ – ABD’nin Orta Batı eyaletlerini etkisi altına alan ‘kutup girdabı’ nedeniyle en az yedi kişi yaşamını yitirdi, 10 eyalette ise yaşam durdu.

ABD’nin Orta Batı eyaletlerinde etkili olan ‘kutup girdabı’ adı verilen aşırı soğuk hava dalgası nedeniyle en az yedi kişi hayatını kaybetti, bazı şehirlerde hayat durdu.

Şikago’da hava sıcaklığı -30 dereceye, Kuzey Dakota’da -37’ye, bölgedeki Grand Forks’da ise -54 dereceye düştü.

Dondurucu soğuklar 250 milyon kişiyi etkilerken, 90 milyon kişinin -17 derece ya da altını göreceği belirtiliyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre ülkenin orta batısındaki Wisconsin, Michigan ve Illinois eyaletlerinde, hatta Derin Güney adı verilen normalde daha sıcak olan Alabama ve Mississippi eyaletlerinde de dondurucu hava nedeniyle acil durum ilan edildi.

Şikago

Öte yandan Büyük Göller Bölgesi’nden New England’a kadar kar yağışı beklendiği belirtildi. Tahminlere göre kar kalınlığı Wisconsin eyaletinde 60 santimetre, Illinois’de de 15 santimetre olacak.

Ulusal Hava Durumu Hizmetleri NWS, bu aşırı soğuklarda, dışarıda sadece 10 dakika kalınması halinde bile soğuk ısırması olabileceği uyarısında bulundu.

10 eyalette hayat durdu, ısınma merkezleri kuruldu

Soğuklar gündelik hayatı da olumsuz etkiledi. 10 eyalette posta dağıtımı durduruldu, yüzlerce okul, kolej ve üniversitede eğitime ara verildi.

Wisconsin eyaletinde, dondukları için bira dağıtımı durduruldu.

Iowa eyaletinde yetkililer, halka dışarı çıkmaları durumunda “derin nefes almamaları ve mecbur kalmadıkça konuşmamaları” tavsiyesinde bulundu.

Çiftçiler, hayvanlarını soğuktan korumak için önlemler almaya başlarken, 80 bin evsizin yaşadığı Şikago’da “ısınma merkezleri” kuruldu.