Ana SayfaDünyaKuzey Kıbrıs’ta vicdani ret hakkı geliyor

Kuzey Kıbrıs’ta vicdani ret hakkı geliyor

HABER MERKEZİ – Kuzey Kıbrıs’ta koalisyon hükümeti tarafından parlamentoya sunulan vicdani ret hakkını tanıyan yasa tasarısına göre askerlik yapmak istemeyen Kıbrıslılara iki seçenek sunulacak.

Vicdani ret hakkını tanıyan yasa tasarısı, Kuzey Kıbrıs Parlamentosu’na geldi.

Koalisyon hükümeti tarafından hazırlanan yasal düzenlemenin gerekçesi olarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) vicdani ret hakkını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında görmesi ve Avrupa Konseyi’ne üye tüm ülkelerden bu hakkı uygulamasının beklenmesi gösterildi.

BBC Türkçe’den Onur Erem’in haberine göre yeni yasada, askerlik yapmak istemeyen Kıbrıslılara iki seçenek sunulması öngörülüyor:

Yetenekleri, mesleki becerileri ve öğrenim durumlarına göre orduda sivil bir hizmet yapmak veya silahlı kuvvetler tarafından kamu yararına kamu kurumlarında görevlendirilmek.

Teklife göre vicdani retçiler, “herhangi bir ayrımcılığa uğramadan ve cezalandırıcı nitelikte olmamak kaydıyla” görev yapacak.

Bu, sivil hizmet süresinin askerlik süresiyle aynı olması anlamına geliyor. Kıbrıs’ın kuzeyinde askerlik süresi 12-15 ay arasında değişiyor.

Yasa tasarısında, “Savaş ve benzeri hiçbir olağanüstü hal gerekçesi ile, vicdani ret hakkının kullanımı sınırlandırılamaz ve engellenemez” ifadeleri de yer alıyor.

Vicdani Ret Değerlendirme Kurulu karar verecek

Ancak yasa tasarısına göre vicdani ret hakkı herkese verilmeyecek, bu haktan faydalanmak isteyenler Vicdani Ret Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirmeye tabi tutulacak.

Başbakanlık Müsteşarı’nın başkanlığında toplanacak yedi kişilik kurulda personel dairesi, eğitim işleriyle görevli bakanlığın temsilcisi, başsavcılığı temsilen bir savcı, silahlı kuvvetler temsilcisi, doçent veya daha kıdemli birer anayasa hukukçusu ve sosyolog da bulunacak.

Kurulun 30 gün içinde karar vermesi, mevcut askerlerin de başvurabilmesi öngörülüyor. Kurulun kararlarına karşı yargı yolu da açık olacak.

Vicdani retçilerin yargılandığı davalar bir süredir Kuzey Kıbrıs’ın gündemindeydi.

Dört partili koalisyon hükümeti, vicdani ret hakkının tanınmasını hükümet programına almıştı.

Kuzey Kıbrıs’ta kosalisyon hükümeti Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Demokrat Parti (DP) ve Toplumcu Demokrasi Partisi’nden (TDP) oluşuyor.

Previous post
‘Ölümle tehdit ediliyorum’ demişti: Suudi kadının Tayland'da kalmasına izin verildi
Next post
Bahçeli’ye göre ABD’ye rağmen operasyon yapılmalı