Ana SayfaCezaevleriLeyla Güven’in annesi yaşamını yitirdi

Leyla Güven’in annesi yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – 58 gündür açlık grevinde olan tutuklu HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in annesi Cevriye Güven yaşamını yitirdi.

“Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için” başladığını duyurduğu açlık grevi eyleminin 58’inci gününde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in annesi Cevriye Güven bu sabah yaşamını yitirdi.

Leyla Güven’in gazeteci olan kızı Sabiha Temizkan, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Anneannem, Leyla Güven’in annesi Cevriye Güven hayatını kaybetti. Annem babasının acısını da yine cezaevindeyken yaşamıştı. Onu toprağa verememişti. Annesiyle de son kez vedalaşamayacak. Hem de haksız, hukuksuz yere tutuklu olduğu için” dedi.

Son yolculuğuna uğurlandı

94 yaşında yaşamını yitiren Cevriye Güven, öğle saatlerinde Konya’nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Yapalı Köyü mezarlığında defnedildi.

Anne Güven’in cenazesine yakınlarının yanı sıra HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ile HDP’li milletvekilleri de katıldı.

Kurtulan, burada yaptığı açıklamada Leyla Güven’in daha önce de cezaevinde olduğu için babasının cenazesine katılamadığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Bugün de annesi yaşamını yitirdi. Leyla arkadaşımız aramızda değil. Cevriye anne cezaevlerinde olan bütün arkadaşlarımız, çocuklar ve kadınlar için umutluydu. Bir umutla, cezaevlerinde çıkacak umutlu haberi bekledi. Ne yazık ki cezaevlerinden gelecek umutlu haberi alamadan yaşamını yitirdi. Leyla arkadaşımız bugün bütün toplum için bedenini açlığa yatırmış biri. Leyla arkadaşımızın tecride yönelik talebi bir an önce kabul edilmelidir. Toplumun artık huzura kavuşması hem annemizin emeliydi hem de Leyla arkadaşımızın mücadelesi umarım bir an önce sonuç bulur.”

Daha sonra taziyelerin kabul edileceği Cevriye Güven’in yaşadığı eve geçildiği belirtilirken, taziyeler 3 gün sürecek.

Diğer yandan Leyla Güven’in avukatları ise Leyla Güven’in cenaze törenine ve taziyeye katılabilmesi için Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu.

Başvuru talebini değerlendirecek olan Cezaevi Müdürlüğü, uygun görmesi durumunda Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’na talebi gönderecek.

Talebi değerlendirecek olan savcılık, Güven’in taziye ve cenazeye katılıp katılmayacağı konusunda kararını verecek.

HDP’den başsağlığı mesajı

HDP, Leyla Güven’in annesinin yaşamını yitirmesine ilişkin başsağlığı mesajı yayımladı.

“58 gündür açlık grevinde olan DTK Eş Başkanı ve Hakkari Milletvekilimiz Leyla Güven’in annesi Cevriye Güven (94) hayatını kaybetti. Güven’i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Cevriye Güven’e rahmet, Türkiye halklarının geleceği için aylardır direnen Leyla Güven’e, Güven ailesine başsağlığı diliyoruz. Cevriye Güven’in yaşamının son günlerinde kızı Leyla Güven’i göremeden hayata veda etmiş olması bu ülkenin büyük ayıbıdır. Mücadelemiz annelerimize barış ve huzur içerisinde sevdiklerinin yanında yaşamlarını sürdürebilecekleri bir yaşam kurmaktır.”