Ana SayfaEkonomiMerkez Bankası faizi sabit tuttu

Merkez Bankası faizi sabit tuttu

HABER MERKEZİ – Merkez Bankası, beklentiler doğrultusunda haftalık repo faiz oranında değişiklik yapmadı.

Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK) 2019 yılı Ocak ayı toplantısını gerçekleştirdi.

Banka, iktisatçıların beklentileri doğrultusunda politika faizi olan yüzde 24 seviyesindeki bir hafta vadeli repo ihale faizinde değişikliğe gitmedi.

Para Politikası Kurulu sonrası yapılan açıklamada, şöyle denildi:

Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini göstermektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte finansal koşullardaki sıkılaşmanın da etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlama devam etmektedir.

İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde bir miktar iyileşme gözlenmekle birlikte fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”

İktisatçılar ne diyor?

MB’nin kararını Twitter üzerinden değerlendiren kimi iktisatçıların yorumları şöyle:

Mahfi Eğilmez

Enflasyonun henüz kalıcı biçimde düşüş eğilimine girmediği bir çerçevede Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmemesi doğru bir karardır. Bu doğru kararın ardından kurlarda gevşeme olması da normaldir.

Banu Kıvcı Tokalı

Politika faizlerinde beklendiği gibi herhangi bir değişiklik yok. Gelecek döneme dair duruş değişikliği işareti de yok. Tek değişiklik, cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğine yönelik söylem.

Cari denge söylemi, faiz kararının kura etkisi yönünden gelecek dönem açısından rahatlık yansıyabilecek tek işaret; ancak faiz duruşunda değişiklik işareti açısından yeterli değil.

Bu ay özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarına yönelik endişeler, enflasyon tarafında daha temkinli durulmasına neden olmuş olabilir. Kur açısından bugünkü faiz notunun destekleyici olmasını beklerim.




Önceki Haber
Şam, Kuzey Suriye ve Moskova'dan 'güvenli bölge' açıklamaları
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu ile görüşen Kocaoğlu'ndan adaylık sinyali