Ana SayfaGüncelNedeni Afrin haberleri: Gazetemizin İmtiyaz Sahibi Necla Demir’e dava açıldı

Nedeni Afrin haberleri: Gazetemizin İmtiyaz Sahibi Necla Demir’e dava açıldı

HABER MERKEZİ – Gazetemizin İmtiyaz Sahibi gazeteci Necla Demir hakkında “zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla dava açıldı. Demir’in 13 yıla kadar hapsi isteniyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından Gazete Karınca İmtiyaz Sahibi Necla Demir hakkında yürütülen soruşturma sonucunda iddianame hazırlandı.

“Zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla hazırlanan iddianame, sunulduğu İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Soruşturmanın 21 Ocak 2018 tarihinde Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) yapılan bir ihbar maili üzerine başlatıldığı ortaya çıktı.

Gönderilen ihbar mailinde yayınlanan haberler nedeniyle gazetemizin “PYD/PKK sözcülüğü” yaptığı ileri sürüldü.

Söz konusu ihbar maili üzerine İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gazeteci Necla Demir hakkında 8 Mayıs 2018 tarihinde fezleke hazırlandı.

Afrin haberleri suçlama konusu

Demir hakkında yöneltilen suçlamaların büyük çoğunluğu ise 20 Ocak 2018’de başlayan Afrin’e dönük operasyona ilişkin yapılan haberler ve röportajlardan oluşuyor.

Bu kapsamda gazetemizin internet sitesinde 13 Şubat 2018 tarihinde yayınlanan “Zihniyet 1915’tekiyle aynı; Eğer değişseydi Dink öldürülmez, Afrin hedef alınmazdı”, 28 Şubat 2018 tarihli “Afrin’den ateşkese uyulsun çağrısı: Hastanelerin kapasitesi yetmiyor, tıbbi yardımların yolu açılsın”, “57. Gününde Afrin’e operasyon sürüyor, saldırılar kent merkezine uzandı” başlıklı haberler iddianamede suçlama konusu yapıldı.

Afrin ile ilgili haberlerinin yanı sıra yine KCK’nin Şengal’den çekilme kararı alması ve Irak Kürdistan Bölgesi’ne yönelik hava saldırılarına dair servis edilen haberler de iddianamede yer aldı.

Necla Demir: Haberler basın ve ifade özgürlüğü kapsamında

Hakkında başlatılan soruşturma doğrultusunda ifadesi alınan Demir, yöneltilen suçlamaları reddedip, servis ettikleri haberlerin halkın haber alma hakkı, basın ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu savundu.

Buna rağmen Demir hakkında hazırlanan iddianamede, “Her ne kadar şüpheli suçlamayı kabul etmediğini beyan etmiş ise de verilen haberlerin bir bütün halinde incelenmesinde tek taraflı ve tarafgir bir haber ve yorumlara yer verildiği, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin’e yönelik operasyonunun işgal, işkence ve sivil katliamı olarak gösterilmeye çalışıldığı, bu şekilde PKK/KCK ve bu örgütün Suriye uzantısı olan PYD/YPG lehine haber verilmeye özen gösterildiği kanaatine varıldığı, şüphelinin paylaştığı içeriklerin PKK/KCK ve Suriye uzantısı PYD/YPG silahlı terör örgütünün cebir, şiddet ve tehdit içeren eylemlerini övücü ve meşru gösterici nitelikte olduğu” değerlendirmesinde bulunuldu.


Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
Kent bunalımına mitolojik bir yorum: “An Elephant Sitting Still”
Sonraki Haber
IŞİD karşıtı koalisyon: Suriye'den çekilme süreci başladı