Ana SayfaEkoloji“Planetary Health”: Gezegeni besleyen bu diyetten haberdar mısınız?

“Planetary Health”: Gezegeni besleyen bu diyetten haberdar mısınız?

HABER MERKEZİ – “Planetary Health Diet”, gezegeni de besleyen bir diyet. Genel olarak bitki-bazlı yiyeceklerin ikiye katlanarak, et ve şeker tüketiminin yarıya indirilmesini öneren diyetin uygulanması halinde yılda 11 milyondan fazla erken ölüm engellenebilecek, sera gazı emisyonları azaltılabilecek ve gezegen üzerindeki biyo-çeşitlilik korunabilecek.

Londra Üniversitesi’nde çalışan bir araştırma ekibinin ortaya koyduğu “Planetary Health” (Gezegen Sağlığı) diyeti, beslenme alışkanlıklarınızı kişisel sağlığınızın yanı sıra gezegenin geleceğini de düşünerek planlamanızı sağlıyor.

The Lancet isimli sağlık dergisinin isteğiyle üç yıllık bir süreçte hazırlanan araştırmaya göre hem kendimizi hem de gezegeni sağlıklı bir geleceğe hazırlamanın yolu sert kabuklu yemişler, meyveler, sebzeler ve baklagiller gibi bitki bazlı yemeklere ağırlık vererek, et ve şeker tüketimimizi yarıya indirmekten geçiyor.

Bantmag’in aktardığına göre araştırma, gezegendeki herkesin bu diyeti uygulaması halinde yılda 11 milyondan fazla erken ölümün engellenebileceği, sera gazı emisyonlarının azaltılabileceği ve gezegen üzerindeki biyo-çeşitliliğin korunabileceği gibi önemli verilere yer veriyor.

Londra Üniversitesi’ndeki araştırma ekibinin bir üyesi olan profesörlerden Tim Lang yediğimiz besinlerin ve bu besinleri üretme şeklimizin hem insanlığın hem de gezegenin sağlığını belirlediğini söylüyor.

2050 yılında 10 milyar insana ulaşacağı tahmin edilen insan nüfusunun sağlıklı, sürdürülebilir bir diyete sahip olabilmesi için şu anda sürdürdüğümüz global besin sisteminin kökten bir değişiklik geçirmesi gerektiğini de belirten Lang, yemek alışkanlıklarımızı daha az atık yaratacak bir besin üretimine dayandırmamızın şart olduğunu belirtiyor.

“Planetary Heath” diyetinin öne sürdüğü beslenme alışkanlığı dönüşümü coğrafi olarak kimi bölgeler için diğerlerinden daha dramatik değişiklikler gerektirmekte.

Genel olarak bitki-bazlı yiyeceklerin ikiye katlanarak, et ve şeker tüketiminin yarıya indirilmesini öneren diyetin, diyette önerilen et miktarının 6.5 katını tüketen Kuzey Amerikalılar ile yarısını tüketen Güney Asyalılar için anlamı farklı.