Ana SayfaGüncelRahip Krikor Gergeryan’ın arşivi dijital ortamda

Rahip Krikor Gergeryan’ın arşivi dijital ortamda

HABER MERKEZİ – Krikor Gergeryan’ın elli yıl boyunca topladığı farklı dillerdeki belgeleri tasnif edilerek dijital ortamda yayınlandı.

Ermenistanlı Rahip Krikor Gergeryan’ın 1930’lu yıllardan öldüğü yıl 1988’e kadar belgelediği arşivi tasnif edilerek erişime açıldı.

Bu zamana dek arşivden yararlanılmama sebebi belgelerin çok karışık olması ve tasnif edilmemiş olmasıydı.

Ancak arşiv bugün, ABD’deki Clark Üniversitesi bünyesinde, Prof. Dr. Taner Akçam başkanlığında yürütülen proje kapsamında yayınlandı.

Bianet’in haberine göre Kudüs Ermeni Patrikhanesi ortaklığı ile yayımlanan Gergeryan arşivi üç bölümden oluşuyor.

Birinci kısım Osmanlıca belgeleri barındırıyor. Belgelerin büyük bir kısmı 1919-1921 İstanbul İttihat ve Terakki üyelerinin ve soykırım faillerinin yargılanmalarına ait.

İkinci kısım Gergeryan’ın özel dosyaları olarak adlandırılıyor. Gergeryan, öldüğü 1988 yılına kadar belgeler üzerinde çalıştı ve çeşitli notlar aldı. Topladığı belgeleri Ermenice, Fransızca ve İngilizce olmak üzere değişik dillere çeviren Gergeryan’ın bu arşivi orijinaline sadık kalınarak erişime açıldı.

Üçüncü kısım ise Gergeryan’ın farklı ülkelerden elde ettiği belgelerden oluşuyor. İngiltere, Avusturya, ABD ve Almanya’dan toplanan belgelerin arasında İstanbul Patrikliği’ne ait Fransızca ve Ermenice malzemeler de bulunuyor.

Arşiv ana sayfası için tıklayın.

Rahip Krikor Gergeryan hakkında

1911’de Sivas’ta doğdu. 16 kardeşin en küçüğü olan Gergeryan, Ermeni tehciri sırasında 10 kardeşi, anne ve babasının öldürülüşüne tanık oldu.

1916’da Beyrut’a ulaştı ve bir yetimhaneye alındı. 1925 yılında Zımmar (Bzemmar) Katolik Manastırına kayıt oldu.

1930’lu yılların başında Beyrut St. Joseph Üniversitesinden mezun olduktan sonra, teoloji eğitimine devam etmek ve rahip olmak amacıyla Roma’ya, Levonian Akademisi’ne gitti.

1937 yılında Katolik Rahip olma hakkını kazandı. Ardından en büyük kardeşinin yanına, Kahire’ye yerleşti.

1919-1921 yıllarında askeri mahkeme başkanlığı yapan Nemrut Mustafa Paşa’yla Kahire’de tanışmasıyla birlikte çok önemli bilgiler öğrendi. Kudüs ve Paris’te de önemli araştırmalar yapan Gergeryan, Ermenice başta olmak üzere çok değerli belge ve kitaplar edindi.

1988’de ölümüne kadar çalışmalarını sürdürdü.

Ermeni Soykırımı üzerine kitap yazmak isteyen Gergeryan’ın çalışmaları hala farklı dillere çevrilme aşamasında. Bilinen en önemli kitabı New York’ta tamamladığı “Yozgat Ermeni Kırımının Belgesel Tarihi”dir.

Krikor Gergeryan daha geniş bir biyografisi için bkz.