Ana SayfaDünyaRusya’dan İdlib uyarısı: Durum hızla kötüleşiyor

Rusya’dan İdlib uyarısı: Durum hızla kötüleşiyor

HABER MERKEZİ – Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, İdlib’de durumun hızla kötüleştiği uyarısı yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye’nin İdlib vilayetindeki son duruma değindi.

“İdlib’de durum hızla kötüleşiyor” uyarısı yapan Zaharova, bölgenin neredeyse tamamen daha önce adı El Nusra olan Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) kontrolünde olduğunu söyledi.

“Ateşkes ihlallerinde bir artış görülüyor. Rusya ile Türkiye arasında 17 Eylül 2018’de imzalanan (İdlib’i silahsızlaştırmaya yönelik) mutabakattan beri 2 binden fazla bu tür olay görüldü. Bunlar sonucunda 68 kişi öldü, 200’den fazla kişi de yaralandı.”

Son 24 saatte ise ateşkesin 30 kez ihlal edildiğini belirten Zaharova, “Süregelen provokasyonların sivillere, Suriye askeri personeline ve Rusya’ya ait Hmeymim üssüne tehdit oluşturduğunu” da belirtti.

“Fırat’ın doğusu Şam’ın kontrolüne geçmeli”

Diğer yandan sözcü Zaharova, Suriye’de Fırat’ın doğusunun kontrolünün de Şam yönetimine geçmesi gerektiğini kaydetti.

“Bu sadece Suriye için değil, komşu ülkelerin güvenliğinin sağlanmasını da sağlayacak. Bu nedenle Şam ile Kürtler arasında Suriye halkının uzlaşmasını ve ulusal barışa katkısı olacak diyalog kurulmasını destekliyoruz.”

Bu açıklamalar, Moskova’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmenin başlamasından sadece birkaç saat önce geldi.


Moskova’da Erdoğan-Putin görüşmesi


İdlib’de ne oluyor?

İdlib, Suriye’de silahlı muhalif güçlerin elinde kalan son büyük vilayet.

Türkiye, İdlib’e Suriye rejiminin askeri operasyonun önüne geçmek amacıyla Rusya ile 2018’in Eylül ayında “İdlib mutabakatı” oluşturmuştu.

Mutabakatta öngörülen İdlib’de çatışmasızlık bölgeleri oluşturulması ve bölgenin ağır silahlardan arındırılması gibi taahhütlerin büyük bölümü yerine getirilemedi.

Heyet Tahrir Şam da son dönemde Türkiye destekli silahlı gruplara karşı askeri başarı elde ederek bölgedeki kontrolünü daha da genişletti.

El Kaide üyelerinin kurduğu Heyet Tahrir Şam, 1 Eylül 2018 tarihinden bu yana Türkiye’nin “terör örgütü listesinde” bulunuyor.


Peki ya Fırat’ın batısı: İdlib’de neler oluyor?


Karınca, DW Türkçe, Sputnik