Ana SayfaDünyaŞam, Kuzey Suriye ve Moskova’dan ‘güvenli bölge’ açıklamaları

Şam, Kuzey Suriye ve Moskova’dan ‘güvenli bölge’ açıklamaları

HABER MERKEZİ – ABD ve Türkiye’nin Suriye’de oluşturulacak bir ‘güvenli bölge’ planı hakkında yürüttükleri görüşmelere ilişkin Şam ve Kuzey Suriye yönetimlerinden açıklamalar geldi. Suriye Dışişleri Bakanlığı ülkenin topraklarını her türlü saldırganlığa karşı mevcut tüm olanaklarla koruyacağını kaydederken, TEV-DEM’den Aldar Xelil de sadece BM himayesindeki uluslararası güçlerin konuşlandırılmasını kabul edebileceklerini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı ise Türkiye dahil tüm tarafların menfaatlerinin gözetildiği bir anlaşmaya varılmasında ısrarcı olacaklarını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin Suriye’de Kürtleri vurması durumunda Türkiye’yi ekonomik yıkıma uğratacakları tehdidinde bulunmuş ve bölgede 32 kilometrelik (20 mil) bir “güvenli bölge” oluşturacaklarını söylemişti.

Ankara’nın tepki gösterdiği bu açıklamanın ardından AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Trump arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirilmişti.

Trump’la yaptığı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Bizim tarafımızdan Suriye’de oluşturulacak güvenli bölge teyit edildi” demişti.

Kalın: Güvenli bölgenin kontrolü Türkiye’de olacak

Son olarak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kurulması planlanan “güvenli bölge”nin kontrolünün Türkiye’de olacağını söyledi.

Saray’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Kalın, “Buranın kontrolü Türkiye’de olacak. Dolayısıyla burada Türkiye’nin askeri konuşlanmasıyla, istihbari faaliyetleriyle, yerel halkın sürece dahil edilmesiyle bir güvenli bölge oluşturulacak” ifadesini kullandı.

Bu gelişmelerin akabinde Şam ve Kuzey Suriye’den de açıklamalar geldi.

Şam: Türkiye’nin saldırganlığına karşı ülkeyi savunacağız

Erdoğan’ın açıklamalarını değerlendiren Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Suriye’ye karşı yeni saldırı hazırlığında olduğunu savundu.

Sputnik’in aktardığı açıklamada, “Suriye, toprak bütünlüğünü ihlal etme çabasının açık bir şekilde saldırganlık, işgal ve ayrıca Suriye’nin 8 yıldır mücadele ettiği uluslararası terörü koruma ve destek ve terörün Türkiye tarafından yayılması için ivme olacağının altını çiziyor” ifadelerine yer verildi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, ülkenin topraklarını her türlü saldırganlığa karşı mevcut tüm olanaklarla koruyacağını da belirtti.

Kuzey Suriye yönetimi de Türkiye’nin güvenli bölge planını reddediyor

Kuzey Suriye yönetimi de Türkiye’nin kontrolünde oluşturulacak bir “güvenli bölge” planını reddediyor.

DW Türkçe’nin haberine göre AFP’ye konuşan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Diplomasi Komitesi Sorumlusu Aldar Xelil, bir çatışmayı önlemek için Birleşmiş Milletler (BM) himayesindeki uluslararası güçlerin konuşlandırılmasını kabul edebileceklerini söyledi.

Xelil, “Diğer seçenekler Suriye’nin ve özerk bölgemizin toprak bütünlüğünü ihlal edeceği için kabul edilemez” diye de belirtti.

Aldar Xelil

Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden gazeteci Nazım Daştan ise saha gerçeklerinin Türkiye’yi dışta bırakacak nitelikte olduğunu öne sürdü.

Mezopotamya Ajansı için bir yazı kaleme alan Daştan, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk yönetiminin söz konusu “güvenli bölge”nin Arap gücü ya da Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulacak barış gücünün olması şartı ile gerçekleşebileceğini belirttiğini aktardı.

Söz edilen Arap gücünün ise Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn gibi güçlerden olması planlandığı belirtiliyor.

Moskova: Türkiye dahil tüm tarafların çıkarları gözetilmeli

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise “güvenli bölge” kurulmasına ilişkin planlar hakkında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 23 Ocak’taki görüşmesinin gündem maddelerinden biri olacağını söyledi.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı, “Nihai amaçsa, ABD, Türkiye, Rusya ve BM’nin geri kalan üyelerinin altına imzalarını attıkları kararda belirtildiği gibi Suriye’nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması olmalı” vurgusunu da yaptı.

Sputnik aktardığına göre Lavrov, “güvenli bölge” planlarına ilişkin olarak, Türkiye dahil tüm tarafların menfaatlerinin gözetildiği bir anlaşmaya varılmasında ısrarcı olacaklarını da sözlerine ekledi:

“Kuşkusuz Türkiye dahil olmak üzere bölge ülkelerinin tümünün güvenlik çıkarları, varacağımız anlaşmaların birer parçası olacak.”


Hamide Yiğit: Trump’ın ‘güvenli bölge’ mesajı Türkiye’ye seçim hediyesi




Önceki Haber
Boşandığı kadın ile onun anne ve babasını öldüren erkeğe 'iyi hal indirimi'
Sonraki Haber
Merkez Bankası faizi sabit tuttu