Ana SayfaGüncelSavcı ‘müebbet hapis’ istedi, 16 yaşındaki çocuğu vuran polise ‘ödül gibi’ ceza verildi

Savcı ‘müebbet hapis’ istedi, 16 yaşındaki çocuğu vuran polise ‘ödül gibi’ ceza verildi

HABER MERKEZİ – Mardin Kızıltepe’de, “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle 16 yaşındaki Mazlum Turan’ın ölümüne neden olan polis Süleyman Esenboğa’ya, yargılandığı davada savcının ‘müebbet hapis’ talebine rağmen 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi. Mahkeme, verdiği bu cezayı da erteledi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 28 Ağustos 2015 tarihinde, “dur ihtarına” uymadığı iddiasıyla vurulan 16 yaşındaki Mazlum Turan’ın ölümüne ilişkin Süleyman Esenboğa isimli polis hakkında “kasten öldürme” suçlamasıyla açılan davanın karar duruşması yapıldı.

Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına tutuksuz yargılanan sanık polis Esenboğa, görev yaptığı Mersin’den Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldı.

Savcı ‘müebbet hapis’ talebinde bulundu

Mütalasını sunan savcı, Mazlum Turan’ın ölümüne yol açan kurşunun 6 metre mesafeden yatay bir şekilde ateşlenmiş olmasından hareketle, sanığın böylesi bir sonucun yaşanabileceğini öngörmesine rağmen ateş açtığının sabit olduğunu belirtti.

Savcı, sanığın beyanında ileri sürdüğü gibi “olayın yaşanmasına yerden seken kurşununun sebep olmadığının açık olduğunu” ifade etti.

Bu nedenle sanık polisin “Olası kastla adam öldürme” suçunu işlediğinin sabit olduğunu belirten savcı, sanığa müebbet hapis cezası verilmesini talep etti.

Savcı ayrıca sanık polis Süleyman Esenboğa’nın hüküm ile birlikte tutuklanmasını da istedi.

Sanık polisten çocuğa suçlama

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre mütalaya karşı son sözleri sorulan sanık polis, olay sırasında “koşar vaziyette” olduğunu öne sürerken, savunmasında yaşamını yitiren Turan’ı da suçlayan ifadeler kullandı.

Sanık polis, “Elinde atış artığı tespit edildi. Sadece ehliyetsiz olan birisinin eli silahlı polis memurlarınca durdurulması üzerine durmayarak devam etmesi, kanunları tanımaması, polisi takmamasında başka bir neden aranmalıdır. Ben kanuna uygun hareket ettim” dedi.

Sanık Süleyman Esenboğa’nın avukatı da yaptığı savunmada müvekkilinin beraatını istedi.

Ceza ertelendi

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık polis Esenboğa’ya “taksirle ölüme neden olma” suçundan 3 yıl hapis cezası verdi.

Ancak verdiği bu cezada “sınırın kast olmaksızın aşılması” nedeniyle 4’te 1 oranında oranında indirime gidip 2 yıl 3 aya düşüren mahkeme, yine sanığın duruşmalardaki “iyi hali” gerekçesiyle cezayı 1 yıl 10 ay 15 güne düşürdü.

Mahkeme, sanık Esenboğa’nın istemi doğrultusunda hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına da karar vererek, cezayı 5 yıl erteledi.

“Cezasız örneklerinden biri daha”

Turan ailesinin avukatı Erdal Kuzu, mahkemenin verdiği kararın ardından ajansa yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Sivillere karşı kolluk kuvvetlerince işlenen suçlarda verilen cezasızlık örneklerinden biri daha bu kararla ortaya çıktı. Bu kararlar bu şekilde verilmeye devam ettikçe daha fazla sivil insanımız tehdit altında olmaya devam edecektir.”

Avukat Kuzu, bir üst mahkemeye itirazda bulunacaklarını da belirtti.