Ana SayfaEkonomiSavran’a göre ekonomik tablo ‘Büyük Buhran’ı andırıyor: ‘İşten çıkarma dalgaları yakın’

Savran’a göre ekonomik tablo ‘Büyük Buhran’ı andırıyor: ‘İşten çıkarma dalgaları yakın’

HABER MERKEZİ – Türkiye ve dünyadaki ekonomik tabloyu gidişat açısından II. Dünya Savaşı öncesindeki Büyük Buhran’a benzeten iktisatçı Dr. Sungur Savran, seçim sonrası işçilere ve kazanımlarına dönük iktidar tarafından bir saldırı başlatılacağını savunuyor ve uyarıyor: “Mart sonrası büyük işten çıkartma dalgaları yaşanacak.”

Türkiye’de üretimden enflasyona birçok veri endişe verici seviyelerde yer almaya devam ederken ülkeyi ne bekliyor, dünya ekonomisi ne durumda?

İstanbul Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sungur Savran değerlendirdi.

Dr. Sungur Savran

1929 ve koşutluklar

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Savran, ilk olarak dünya ekonomisinin bugününü, 1929 yılında ABD’de başlayıp, etkilerini 1930’lu yıllarda dünyanın birçok yerinde gösteren ‘Büyük Buhran’ adındaki ekonomik bunalım ile kıyaslıyor.

Genel tabloyu dikkate alan Savran, Türkiye ile dünya ekonomisi arasındaki ilişkiyi de gözeterek şöyle anlatıyor:

“Faşist hareketler hızla Avrupa’da ve Amerika’da yükselmeye başladı. Ülkeler arasındaki çelişkiler artıyor. Gümrük duvarları yükseltiliyor, ticaret savaşları yapılıyor. Hatta bir üçüncü dünya savaşının riski ortaya çıkıyor. Dolayısıyla dünya çapında olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Trump gibi olağanüstü politikacılar da bunun ürünüdür.

“Türkiye de bu krizden payını aldı. Başlangıçta bu kriz batı ülkelerinde yaşandı. Dolayısıyla sermaye Türkiye gibi ülkelere aktı. Türkiye sermayesi ağır şekilde dövizle borçlandı. Ama daha sonra öbür taraflarda faiz oranları yükselmeye başlayınca sermaye geri döndü. Bu sefer Türkiye sermayesi bu derin boşluk karşısında çaresiz kaldı ve dolayısıyla Türkiye’de büyük bir döviz krizinin eşiğe gelmesi söz konusu oldu.”

‘Seçim sonrası işten çıkarmalar yaşanacak’

Türkiye’nin üretim alanında da hızla krize doğru yol aldığını vurgulayan Savran, ekonomik tablonun sonuçlarının henüz tam olarak ortaya çıkmadığını belirtiyor.

Savran, yabancı yatırımın Türkiye’ye gelmeye devam etmesi adına AKP hükümetinin uluslararası finans sermayeye taviz üstüne taviz verdiğini, 31 Mart’taki yerel seçimleri atlatma gayesinde olduğunu savunuyor.

Savran’a göre 31 Mart’ın ardındaki tablo ise vahim.

İktisatçı, yerel seçimler sonrası iktidarın, işçilere dönük ‘bir taarruz dalgası’ başlatacağını savunuyor ve büyük işten çıkarma dalgalarının yaşanacağını ifade ediyor.

Savran son olarak şu çağrıyı yapıyor:

“İktidarın bugüne kadar rahatlıkla yürüttüğü bu politikalar karşısında kitle tepkisiyle durum tamamen değişebilir. O yüzden işçi ve emekçi kitlelerin bu konuda son derece tutarlı ve mücadeleci bir hat izlemesi çok önemlidir.”

Previous post
Bitlis'te sokağa çıkma yasağı ilan edildi
Next post
İstanbul'da yangın: Bir kişi yaşamını yitirdi