Ana SayfaGüncelSeçime girecek partiler belli oldu, EMEP ve ÖDP’den itiraz

Seçime girecek partiler belli oldu, EMEP ve ÖDP’den itiraz

HABER MERKEZİ – YSK’nin seçimlere katılacak partiler listesinde yer almayan ÖDP ve EMEP, karara itiraz edeceklerini bildirdi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 31 Mart Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimi (yerel seçim) için hazırladığı takvim çerçevesinde seçim süreci 1 Ocak itibarıyla başladı.

YSK tarafından dün açıklanan karara göre ise seçimlere 13 siyasi parti katılabilecek.

Ancak Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ile Emek Partisi (EMEP) seçime katılabilecek partiler listesinde yer almadı.

Karara itiraz edeceklerini bildiren iki parti de açıklamalarda bulundu.

EMEP: YSK’nın tutumu tamamen keyfiyete dayalı

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan imzasıyla yayımlanan açıklamada şunlar keydedildi:

“Seçime girme yeterliliğini kazanmak üzere gerekli sayıda teşkilatlanma çalışmalarını sonuçlandırarak örgütlülüğünü tamamlayan partimiz yine YSK engeline takılmıştır. Yüksek Seçim Kurulu Yargıtay kayıtlarını esas almamış, partimizi seçime girecek partiler içerisinde saymamıştır. Yargıtay kayıtlarında seçime girme yeterliliği olduğu halde bu kararı alan YSK’nın tutumu objektiflikten uzak, tamamen keyfiyete dayalı, antidemokratik bir karardır.

‘Tek adam’ yönetiminin bütün kurumlarda örgütlendiği ve egemen olduğu dikkate alındığında zaten YSK’nın tarafsızlığı ve objektifliği tartışılırken bu kararla kurumsal olarak meşruiyetlerini bir kez daha tartışılır hale getirmişlerdir.

Partimiz, gerekli itirazlarını bilgi ve belgeleriyle yapacaktır ve YSK’nın keyfiyetle aldığı yok sayma kararını asla kabul etmeyecek, siyaset hakkının gasp etmesine izin vermeyecektir.

Siyasi partiler yasasının antidemokratik hükümlerine rağmen partimizin seçime girmek için gerekli koşulları yerine getirdiğini bir kez daha vurguluyor, YSK’yı aldığı yanlış kararı düzeltmeye çağırıyoruz.”

ÖDP: Karara itiraz hakkımızı kullanacağız

ÖDP Merkez Yürütme Kurulu imzasıyla yapılan açıklamada ise “YSK tarafından açıklanan seçimlere katılacak Partiler listesinde Partimiz yer almamıştır. Partimiz, YSK tarafından belirlenen örgütlenme koşullarını sağlamıştır. Bu nedenle karara itiraz hakkımızı kullanacağız” denildi.


YSK duyurdu: Yerel seçimlere 13 parti katılacak