Ana SayfaGüncelTemelli: Hangi kardeşlikten bahsediyorsunuz?

Temelli: Hangi kardeşlikten bahsediyorsunuz?

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Temelli, operasyon hazırlığı sürerken hükümet yetkililerince dillendirilen “Kürtler kardeşimiz” açıklamalarına tepki gösterdi. Yasaklı kentlerdeki ölüm ve yıkımları hatırlatan Temelli, operasyonla girilen Afrin’e işaret ederek de “İnsan kardeşinin elinde kalmış tek geçim kaynağı olan zeytinleri çalar mı?” diye sordu.

Partisinin haftalık grup toplantısında konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Temelli’nin gündeminde İmralı’daki görüşme, partinin tutuklu milletvekili Leyla Güven’in 69 gündür süren açlık grevi eylemi, hükümetin Suriye politikası, ekonomideki kötü gidişat ve yerel seçimler vardı.

İmralı görüşmesi ve açlık grevi eylemleri

İmralı’da Mehmet Öcalan’ın ağabeyi PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşmesine değinen Temelli, ailesinin Öcalan’ı ziyaretinin bir hak olduğunu belirtti.

“Her hafta olması gereken ziyaret 2,5 yıl sonra bir lütuf gibi sunuluyor” sözleriyle tepkisini dile getiren Temelli, Öcalan’ın avukatları ile görüşebilmesi gerektiğini söyledi.

Leyla Güven ve birçok tutuklunun “tecrit kalksın” talebi ile açlık grevinde olduğunu hatırlatan Temelli, “Bugün eğer bu sessizliğe tutsak olursanız, yarın karşılaşacağımız ağır tablolar altında hepimiz eziliriz. Gelin ölümlere izin vermeyelim. Gelin tecride karşı bu mücadelede yerimizi alalım” dedi.

“Kürtler kardeşimiz” sözlerine tepki

Hükümetin Suriye ve Kürtlere dönük politikalarını da eleştiren Temelli, “Neden ısrarla savaş politikaları bu ülkeye dayatılıyor?” diye sordu.

“Çünkü bir savaş sanayi tezgahı kurdular, onu beslemek için Ortadoğu halklarına ve Kürt halkına savaşı dayatıyorlar. Buna son vermenin yolu toplumun kaynaklarının savaş sanayinde yok edilmesine karşı çıkmaktır.”

Fırat’ın doğusuna operasyon hazırlığı gündemdeyken hükümetten gelen “Kürtler kardeşimizdir” açıklamalarına tepki gösteren Temelli, şu sorulara yanıt istedi:

  • Kürtçe’nin bir tabelada bulunmasına bile tahammülü olmayanlar, kayyumlarla gasp edilen belediyelerde Kürt kültürüne dair ne varsa söküp atanlar hangi kardeşlikten bahsedebilirler?
  • Cizre’yi, Sur’u, Kürt kentlerini tanklarla yerle bir edenler, Roboski’de katlettikleri Kürt çocukları için bir özrü bile çok görenler neyin kardeşliğinden bahsediyorlar?
  • Sizin kardeşlik anlayışınızı Afrin’de gördük. İnsan kardeşinin elinde kalmış tek geçim kaynağı olan zeytinleri çalar mı?
  • Irak Kürdistan bölgesinde yapılan referanduma ilişkin “vanaları kapatırız aç kalırsınız” diyenler hangi kardeşlikten bahsediyor?

Tarım Bakanı itiraf etti, Afrin’deki ürünler Türkiye’de: “Gelir bize geçsin istiyoruz”


Çavuşoğlu’nun “aç kalmaya razıyız” sözleri

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’de Kürtleri vurması durumunda Türkiye’yi ekonomik yıkıma uğratacaklarını söylemiş, bu sözlere Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtı “Bu millet ‘Ben aç kalırım,  susuz kalırım ama boyun eğmem’ der” olmuştu. Temell, Çavuşoğlu’nun bu sözlerine de yanıt verdi.

“Dışişleri Bakanı diyor ki ‘aç kalmaya razıyız.’ Ama Saray razı değil. Sen bunu söylüyorsun, 1 saat sonra telefonda yalvar yakar Trump’la konuşuyor. Yeni bir Patriot sözleşmesi yapılıyor. Kim bilir bu ülkenin hangi hakkını yine ABD’ye peşkeş çektiler.

“Milyonların kredi kartı borcu var, ciddi borç içinde yaşıyor insanlar. Bunlar bir seçim rüşveti vererek, vatandaşı borçtan kurtarmak yerine, borçla yaşamaya mahkum ederek kendi iktidarlarına da mahkum etmeye çalışıyorlar.”

Yerel seçimler

Konuşmasında yerel seçimler üzerinde de duran Temelli, partilerinin seçimlerden “en güçlü şekilde” çıkacağını ifade etti.

Açıkladıkları her adayın belediye eş başkanlığını kazanacağını söyleyen Temelli, “Kurduğumuz ittifaklar da hayatidir. Kürt illerinde iktidara yürürken Türkiye’nin batısında da bu AKP-MHP ittifakından hep birlikte kurtulacağız” dedi.