Ana SayfaGüncelSuriye’ye operasyon: Trump tehdit etti, Ankara tepkili

Suriye’ye operasyon: Trump tehdit etti, Ankara tepkili

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, Türkiye’nin Suriye’de Kürtleri vurması durumunda, Türkiye’yi ekonomik yıkıma uğratacaklarını ve bölgede 32 kilometrelik bir güvenli bölge oluşturacaklarını söyledi. Trump, aynı zamanda Kürtlerin de Türkiye’yi tahrik etmesini istemediklerini belirtti. Ankara ise, Trump’ın açıklamalarına tepkili. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın “Suriyeli Kürtleri, PKK, PYD ve YPG’yle bir tutmak vahim bir hata olur. Onlara karşı savaşmayı sürdüreceğiz” dedi, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da “Trump’ın kullandığı dili doğru bulmuyoruz. Zaten güvenli bölge teklifini Cumhurbaşkanımız önermişti” diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’de 20 millik güvenli bölge kuracaklarını belirterek “Kürtlere saldırırlarsa Türkiye’yi ekonomik olarak mahvedeceğiz” dedi.

Trump söz konusu açıklamayı Twitter’dan yaptı.


Trump etkisi: Dolar/TL haftaya yükselişle başladı


Bir yandan Suriye’den çekilmeye başlarken ‘IŞİD halifeliği’nin kalan kısımlarını sert şekilde vurmaya devam ettiklerini anlatan Trump, örgütün toparlanması halinde yakındaki üslerden tekrar saldıracaklarını söyledi.

Diken’in aktardığına göre Trump sözlerine şöyle devam etti:

“Kürtlere saldırırlarsa Türkiye’yi ekonomik olarak mahvedeceğiz. 20 millik güvenli bölge kuracağız. Aynı şekilde Kürtlerin de Türkiye’yi provoke etmesini istemiyoruz. Rusya, İran ve Suriye, ABD’nin doğal düşmanları IŞİD’i Suriye’de imha etmesinden uzun vadede faydalanacak. Biz de faydalanacağız ama şimdi askerlerimizi eve getirme zamanı. Sonsuz savaşları bitireceğiz.”

Ankara’dan yanıt

ABD Başkanı’nın bu açıklamasına yanıt Cumhurbaşkanlığı’ndan geldi.

Fahrettin Altun ve İbrahim Kalın

Trump’ın Twitter’dan yaptığı açıklamaya Twitter’dan yanıt veren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Teröristler müttefikiniz olamaz. Suriyeli Kürtleri PKK ile bir tutmak ölümcül bir hatadır” dedi.

Sözcü Kalın, “Türkiye, ABD’den iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı onurlandırmasını ve ortaklığın teröristlerin propagandasıyla gölgelenmesini istememektedir. DAEŞ (IŞİD), PKK, PYD ve YPG arasında hiç bir fark yoktur. Onlara karşı savaşmayı sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Trump’ın açıklamalarına yanıt verdi.

Altun, “Türkiye Cumhuriyeti devleti Kürtlerin düşmanı değil, hamisidir. Türkiye’nin Kürtlerle hiçbir sorunu yoktur. Bizim meselemiz PKK terör örgütüyle ve onun Suriye’deki uzantılarıyladır. PYD ve YPG bir terör örgütüdür. Türkiye terörle mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaların ardından Trump’ın tehdidine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da tepki gösterdi.

Lüksemburg Dışişleri ve Avrupa Bakanı Jean Asselborn ile düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, “Trump’ın kullandığı dili doğru bulmuyoruz. Twitter üzerinden böyle bir iletişimi de doğru bulmuyoruz” dedi.

Suriye’ye ilişkin ‘güvenli bölge’ teklifini önerenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Türkiye’yi ekonomik olarak tehdit etmekle bir yere varılamaz. Türkiye hiçbir tehdide papuç bırakmaz” diye konuştu.

Asselborn ise, Çavuşoğlu’nun sözleri üzerine operasyon yerine diplomasinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Pompeo’dan açıklama

Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Trump’ın mesajına ilişkin açıklamada bulundu. 

Pompeo, “Bu tweet, Başkan’ın Suriye’den geri çekilme kararında değişiklik anlamına gelmiyor. Başkan Trump’ın Türkiye’ye ilişkin açıklamasını kendisine sormanız gerekli, yaptırımlar veya buna benzer şeylerden bahsettiğini varsayıyorum. Trump yönetimi, Türklerin Kürtlerin arkasından gitmemeleri gerektiği konusunda oldukça tutarlı. (Kürtler için güvenli bölge) Sınırın korunması konusunda yolları tartışıyoruz” dedi.

Neler oluyor?

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın Ankara ziyaretinden. Bolton, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD askerlerinin Suriye’den çekilme sürecini görüşmek üzere geçen hafta Ankara’daydı.

Bolton, Ankara’ya gelmeden önce “Türkiye, ABD ile koordinasyon olmadan müdahale etmesin… ABD, Türkiye’nin Kürtleri öldüremeyeceği bir anlaşma ile çekilecek” ifadelerini kullanmıştı.

Bolton’la görüşmeyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerikalı heyet Ankara’dan ayrıldıktan sonra TBMM’de yaptığı AKP grup toplantısında “Operasyon için hazırlıklarımız tamam. Çok yakında harekete geçeceğiz” demişti.

Bu gelişmelerin ardından Ankara Rusya ile temasa geçmiş, Çavuşoğlu da Şam yönetimi ile YPG arasında nasıl bir işbirliği olacağını bilmediklerini söyleyerek Şam’a mesaj göndermiş; “Bizim güvenlik kaygımız, Suriye’nin de toprak bütünlüğü kaygısı olmaması lazım. Temel kriterlerde anlaştığımız zaman problem olmaz” demişti.

Çavuşoğlu son olarak da “Biz kimseden icazet almıyoruz. Yeri ve zamanını her zaman biz belirleriz” açıklamasında bulunmuştu.




Önceki Haber
Rakamlar açıklandı: Sanayi üretimindeki düşüş son 10 yılın zirvesinde
Sonraki Haber
Gün Matbaacılık davası: Çalışanların toplamda 261 yıla kadar hapsi istendi