Ana SayfaDünyaTrump’tan çekilme sürecine ilişkin açıklama: Zaman dilimi vermedim

Trump’tan çekilme sürecine ilişkin açıklama: Zaman dilimi vermedim

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, ABD askerinin Suriye’den “bir süre sonra” çekileceğini, bunun için bir zaman dilimi vermediğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’daki Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde Suriye’den çekilme kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Trump, çekilme süreci için “Ben hiçbir zaman hızlı ya da yavaş demedim” dedi.

Gazetecilerin zaman dilimi olup olmadığı sorulduğunda ise Trump, “Hayır. Bazıları 4 ay dedi ama ben bunu da hiç demedim” yanıtını verdi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Trump, Suriye’deki Kürt güçlerle ile ilgili soruyu da yanıtladı:

“Kürtler. Çok enteresan. Türkiye onları sevmiyor, başka insanlar seviyor. Sahip oldukları az miktardaki petrolü İran’a satmalarından hiç hoşlanmadım. Kürtler partnerimiz ama İran’a petrol satıyorlar. Bu beni hiç sevindirmedi, hiç mutlu etmedi. Aynı zamanda, biz de onlarla birlikteyken daha iyi savaşıyorlar. Kürtleri korumak istiyoruz, yine de Kürtleri korumak istiyoruz. Ama Suriye’de sonsuza kadar kalmak istemiyorum. Orası kum ve ölümden ibaret.”

Ne olmuştu?

Türkiye’nin Fırat’ın doğusu yani Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki bölgelere operasyon hazırlığı gündemdeyken, ABD Suriye’den çekilme kararı almıştı.

19 Aralık’ta IŞİD’le savaşın bittiğini duyuran Trump, 20 Aralık’ta da “eve dönme zamanı” açıklaması yapmıştı.

Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı (Pentagon) da zaman belirtmemekle birlikte, çekilmenin başladığını duyurmuştu.

ABD Savunma Bakanı James Mattis ve ABD’nin IŞİD’le Mücadele Uluslararası Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk, bu karardan birkaç gün sonra görevlerinden istifa etmişti.

Diğer yandan ABD’li senatör Lindsey Graham, “Trump’ın Amerikan askerlerini Suriye’den çekme planında frene bastığını” ve “Türkiye’ye YPG ile çatışmaması için tampon bölge güvencesi verdiğini” söylemişti.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ın haberinde de ABD’nin Suriye’den çekilme sürecini 30 günden 4 aya uzattığı belirtilmişti.


ABD’li senatör: Trump çekilme için frene bastı, Kürtlerin korunması dahil üç şeyden emin olmak istiyor

NYT: Trump çekilme sürecini uzattı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AKP ve MHP Samsun il başkanları görevden alındı, Erdoğan'dan açıklama
Sonraki Haber
Rusya'daki patlamada yaşamını yitirenlerin sayısı 37'ye yükseldi