Ana SayfaDünyaTSK bombardımanı sonrası Irak Kürdistanı’nda eylemler

TSK bombardımanı sonrası Irak Kürdistanı’nda eylemler

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin bombardımanı sonrası Irak Kürdistan Bölgesi’nin Duhok kentinde yer alan askeri üssüne yönelik tepkiler isyana dönüştü. Üsteki askeri araçlar yakıldı, en az bir kişi yaşamını yitirdi. Milli Savunma Bakanlığı protestolar için ‘saldırı’ derken, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Bugün yine Irak tarafında bir yanlış yapmak istediler. Uçaklarımız kalktı, hepsi dağılma durumunda kaldı” diye konuştu.

Irak Kürdistan Bölgesi’nin Duhok kentine bağlı Sheladiz bölgesinde yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait askeri üsse yönelik bölge halkının tepkisi isyana dönüştü.

Telleri aşarak askeri üsse giren bölge halkının seyyar çadırlar ile askeri araçları ateşe verdiği aktarıldı.

Bölgeden yayın yapan NRT TV’nin paylaştığı fotoğraflarda da askeri üsse giren protestocuların askeri araçları ateşe verdiği ve tankların üzerine çıkarak tepkilerini gösterdikleri görülüyor.

NRT TV’nin yerel sağlık yetkililerine dayandırdığı habere göre bir protestocu yaşamını yitirdi ve birçok yaralı var.

Yine Irak Kürdistan Bölgesi’nden yayın yapan Rojnews’te yer alan habere göre de bir kişi yaşamını yitirdi, altı kişi de yaralandı.

Ayrıca Rojnews, askeri üstteki iki TSK mensubunun protestocular tarafından peşmerge güçlerine teslim edildiğini öne sürüldü.

Savunma Bakanlığı’ndan açıklama

Milli Savunma Bakanlığı’ndan olaya ilişkin yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“Irak kuzeyinde yer alan bir üs bölgemize PKK terör örgütünün provakasyonu neticesinde bir saldırı gerçekleşmiştir. Saldırıda kısmi araç ve malzeme hasarı oluşmuştur. Olayla ilgili gerekli tedbirler alınmaktadır.”

Erdoğan: Uçaklarımız kalktı, hepsi dağılma durumunda kaldı

Milli Savunma Bakanlığı’nın açıklamasının ardından Antep’te konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki eylemlere ‘müdahale edildiğini’ belirtti ve “Bugün yine Irak tarafında bir yanlış yapmak istediler. Uçaklarımız, silahlı insansız hava araçlarımız kalktı, hepsi dağılma durumunda kaldı” dedi.

Erdoğan ayrıca “Huzurumuza, refahımıza kastedenlere hayat hakkı tanımayacağız, içeride ve dışarıda” ifadesini kullandı.

Protestolar nasıl başladı?

TSK’ye ait savaş uçaklarının, 23 Ocak’ta Duhok’un Amediye ilçesine bağlı Dereluk sınırlarında bulunan Reşave Vadisi’ni bombaladığı aktarılmıştı.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada Zap, Metina, Avaşin ve Haftanin’de bulunan PKK kamplarınının bombalandığı öne sürülmüştü.

Rudaw’ın haberine göre Dereluk kasabası kırsalında gerçekleşen bombardıman sonucunda 30 yaşındaki Bahtiyar Hasan ve 45 yaşındaki Ziyad Hacı adlı yurttaşlar hayatlarını kaybetmiş, bugün de cenazeleri toprağa verilmişti.

Böylelikle son iki yılda Amediye ilçesinde gerçekleştirilen bombardıman sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 20’ye çıktı.

TSK’nin düzenlediği hava saldırılarına karşı ise bölge halkı protesto gösterilerine başladı.

Previous post
Venezuela’da siyasi kriz: Guaido 'yine sokak' diyor, ABD'nin baskısı artıyor
Next post
Faşizme direnen, toplama kampından kaçmayı başaran Ondina Peteani'nin hikayesi