Ana SayfaGüncelTürkiye, Suriye’den çekileceğini duyuran ABD’den askeri destek istiyor

Türkiye, Suriye’den çekileceğini duyuran ABD’den askeri destek istiyor

HABER MERKEZİ – Wall Street Journal, Türkiye’nin ABD’den “hava saldırısı da dahil olmak üzere askeri destek istediğini” yazdı.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Türkiye’nin Suriye’den çekildiğini duyuran ABD’den hava saldırısı da dahil olmak üzere ulaştırma ve lojistik desteği istediğini bildirdi.

Gazetenin haberi ABD’li üst düzey yetkili ve diplomatlarla yapılan görüşmelere dayanıyor.

ABD’li yetkililerin Türkiye’nin bazı konularda destek istediğini dile getirdiğini aktaran WSJ, yetkililerin, “Türklerin talepleri o kadar çok ki eğer bunlar yerine getirilirse ABD’nin Suriye’deki etkisini azaltması bir yana aksine bunu daha da derinleştirebilir” yorumunu yaptığını kaydetti.

Gazeteye konuşan kaynaklar Türkiye’nin ABD’den hava saldırısı da dahil olmak üzere ulaştırma ve lojistik desteği istediğini bildirdi.

WSJ’ye göre Türkiye’nin istekleri, ülkeden bir an önce ayrılmak istediğini sık sık vurgulayan ABD Başkanı Donald Trump’ı pek de memnun etmeyecek.

Salı günü heyet gelecek

Gelişmeler, salı günü Ankara’ya gelmesi beklenen ABD heyetinin de gündeminde.

Görüşmelerde Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD’nin IŞİD Mücadele Özel Temcilsisi James Jeffrey ve ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford yer alacak.

Türkiye’nin operasyon hazırlığı

ABD’nin YPG ile ittifakına tepki gösteren AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birçok kez “Bırakın onları, bizimle ittifak yapın” mesajı vermişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise 19 Aralık’ta Suriye’den çekileceklerini duyurarak “Erdoğan Suriye’de IŞİD’den kalanı yok edeceğini söyledi. Suriye’deki askerlerimiz evine dönüyor” demişti.

Ancak çekilme kararı sonrası Erdoğan, “Son gelişmeler bizi bir müddet daha beklemeye itti” diyerek operasyonun ‘askıya alındığını’ açıklamıştı.

Türkiye’nin hedefinde Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki bölgeler yani Kuzey Suriye sahası da var. Olası bir operasyonda ise hava saldırısı için ABD ve Rusya’nın izni gerekiyor.

Türkiye halihazırda sınıra askeri yığınağı sürerken YPG güçleri Şam’ı Minbiç’i korumaya davet etmiş, Şam yönetimi de bu davete karşılık vermiş durumda. Rusya ise bundan ‘memnuniyet duyduğunu’ dile getiriyor.