Ana SayfaMedyaTürkiye’de kadın ve LGBTİ gazeteciler medyanın neresinde?

Türkiye’de kadın ve LGBTİ gazeteciler medyanın neresinde?

HABER MERKEZİ – TGS Kadın ve LGBTİ Komisyonu Üyesi Gülfem Karataş, Türkiye’de gazetecilerin karşılaştığı sorunları kadın ve LGBTİ cephesinden değerlendirdi. Kadın gazetecilerin hem sahada hem de haber merkezinde ayrımcılığa uğradığını kaydeden Karataş, “Kadın gazeteciler olarak varlığımızı devam ettirmeye çalışıyoruz” diye konuştu. Karataş, LGBTİ gazetecilerin karşılaştığı sorunlara değinirken ise, medyada yalnızca birkaç LGBTİ’nin cinsel yönelimini veya kimliğini açık ederek çalışabildiğini, bu yolla sektörde kalmanın neredeyse imkansız olduğunu söyledi.

Bugün 10 Ocak, yani Çalışan Gazeteciler Günü.

Türkiye’de 1961’den bu yana kutlanan Çalışan Gazeteciler Günü’nde kadın ve LGBTİ’lerin karşılaştıkları sorunları Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ Komisyonu Üyesi Gülfem Karataş değerlendirdi.

Webiz’de Serpil Savumlu’nun konuğu olan Karataş, Olağanüstü Hal’e (OHAL) son verilmesine rağmen gazeteciler üzerindeki baskının artmaya devam ettiğini söyledi, 1 Ocak 2016’dan 29 Kasım 2018 tarihine kadar 1954 gazetecinin sarı basın kartının iptal edildiğini kaydetti.

Gazetecilerin, gazetecilik statüsünde çıkartılmaya çalışıldığını vurgulayan Karataş’ın aktardığına göre cezaevlerinde bulunan gazetecilerden 15’i kadın.

Karataş, cezaevine konan kadın gazetecilere dikkat çektiği konuşmasında, “Bakırköy Cezaevi’ne bakıldığında burası haber merkezine dönüşmüş durumda” dedi.

Yine de Karataş’ın belirttiği üzere kadın gazetecilerin karşılaştığı sorunlar yalnızca bununla kısıtlı kalmıyor.

“Düşük maaş, fazla fedakarlık talebi”

Türkiye’de yaptıkları araştırmaya göre her dört genel yayın yönetmeninden sadece birinin kadın olduğunu söyleyen Karataş, kadınların hem sahada hem de haber merkezinde ayrımcılığa maruz bırakıldığını kaydetti.

Karataş, erkeklerden istenmeyen fedakarlıkların kadın gazetecilerden istendiğini, kadın gazetecilerin meslektaşlarının tacizine, sözlü veya fiziksel şiddetine maruz kaldığını belirtti.

“Kadın gazeteciler erkeklerden farklı maaşlar alıyorlar, hatta farklı haberlere yönlendiriliyorlar. Kadın gazeteciler olarak varlığımızı devam ettirmeye çalışıyoruz.”

Karataş’ın değerlendirdiği bir diğer husus LGBTİ gazetecilerin karşılaştıkları zorluklar oldu.

Türkiye’de cinsel yönelim veya cinsel kimliklerini açık ederek sektörde yer bulabilen LGBTİ gazetecinin yalnızca birkaç kişi olduğunu belirten Karataş, cinsel kimliğe ve yönelime dayalı ayrımcılık nedeniyle LGBTİ’lerin iş bulmakta veya medya kuruluşlarında çalışmakta zorlandığını dile getirdi.

Karataş, son olarak ayrımcılığa maruz kalınması durumunda kadın ve LGBTİ gazetecilerin TGS’yle irtibata geçebileceğini söyledi.


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.


Twitter

Facebook

Youtube

Previous post
AFP: Türkiye’de inşaat sektörü çöküşte
Next post
Haruki Murakami’nin öyküsünden uyarlanan “Beoning” vizyonda