Ana SayfaDünyaVenezuela’da siyasi kriz: Guaido ‘yine sokak’ diyor, ABD’nin baskısı artıyor

Venezuela’da siyasi kriz: Guaido ‘yine sokak’ diyor, ABD’nin baskısı artıyor

HABER MERKEZİ – Venezuela’da, muhalif siyasetçi Juan Guaido’nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından başlayan kriz devam ediyor. Guaido ve destekçileri yeni kitlesel gösterilere hazırlanıyor. Guaido’nun devlet başkanlığını ilk tanıyan ülke olan ABD ise mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro üzerindeki baskısını artırıyor.

Venezuela’da 2015 seçimlerinde muhalefetin çoğunluğu ele geçirdiği ancak 2017 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından yetkileri elinden alınan Ulusal Meclis’in Başkanı Juan Guaido’nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından başlayan siyasi kriz tırmanıyor.

Guaido, önümüzdeki hafta kitlesel sokak gösterilerine devam edileceğini duyurdu.

Başkent Caracas’ta destekçilerine seslenen Guaido, “Yine sokağa çıkacağız! Yolumuz belli, yasadışı iktidardan kurtulmak, geçici hükümet ve özgür seçimler” dedi.

ABD’nin baskısı artıyor

Diğer yandan muhalif lider Guaido’nun devlet başkanlığını ilk tanıyan ülke olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro üzerindeki baskısını artırıyor.

ABD Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Venezuela’ya ait kamu şirketlerinin ve bu ülkenin sahip olduğu uluslararası rezervlerin işlemlerinde, Juan Guaido’nun başkanlığının tanınmasına uygun ekonomik ve diplomatik önlemler alınacağı açıklandı.

Ancak açıklamada ABD’deki Venezuela hesaplarında bulunan maddi varlığın dondurulmasından söz edilmedi.

Üç Avrupa ülkesinden Maduro’ya mühlet

Öte yandan Almanya, Fransa ve İspanya, 8 gün içinde seçimlere gidilmemesi halinde Venezuelalı muhalif lider Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıyacaklarını açıkladı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, “Venezuela’da hemen temiz, demokratik ve şeffaf bir seçime gidilmesi çağrısı yapıyoruz. Hükümet dayatma ya da devirme amacı gütmüyoruz. Venezuela’da demokrasi ve özgür seçim istiyoruz. Eğer 8 gün içerisinde seçim kararı alınmazsa İspanya, Guaido’yu Venezuela Devlet Başkanı olarak tanıyacak” açıklamasını yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Venezuela halkı özgür bir biçimde geleceğini belirleyebilmelidir. Önümüzdeki 8 gün içinde seçim tarihi açıklanmaması halinde Juan Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanımaya hazırız. Avrupalı müttefiklerimizle birlikte çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Almanya hükümet sözcü yardımcısı Martina Fietz de aynı mesajı Almanca olarak paylaştı.

Ne oluyor?

Venezuela’da Maduro iktidarını “meşru olmadığı” gerekçesiyle tanımadığını açıklayan Ulusal Meclis Başkanı Guaido, 23 Ocak Çarşamba günü kendini devlet başkanı ilan etmişti.

Guaido, ABD başta olmak üzere Kanada, çok sayıda Güney Amerika ülkesi ve Avrupa’dan destek alıyor.

Özellikle Venezuela ordusunun mevcut Devlet Başkanı Maduro’nun arkasında durması Guaido’nun durumunu zorlaştırıyor. Juan Guaido da askerlere çağrıda bulunarak, Venezuela halkının yanında olmalarını talep ediyor.

Kendi meşru iktidarına karşı bir darbe yapılmaya çalışıldığı görüşünü savunan Nicolas Maduro ise, şu an için aralarında Rusya, Çin ve Türkiye gibi ülkelerin de olduğu bazı önemli devletlerin desteğine sahip.

Diğer taraftan Venezuela’da son birkaç yıldır dönem dönem yoğun protesto gösterileri düzenlendi. Bunların bir kısmı aylarca sürerken, bir bölümü de kısa süre içerisinde sönümlendi.

Analistler, Venezuela’daki siyasi durumun son yıllarda oldukça karmaşık bir hal aldığını ve bu nedenle de neler olabileceğini öngörmenin oldukça zor olduğunu söylüyor.


Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe
Previous post
GDO'lu mısırlar: Sunilik, hakikilik ve ahlaki infial - Levent Ünsaldı
Next post
TSK bombardımanı sonrası Irak Kürdistanı’nda eylemler