Ana SayfaDünyaVenezuela’da siyasi kriz: Ne oluyor, hangi ülke kimi destekliyor?

Venezuela’da siyasi kriz: Ne oluyor, hangi ülke kimi destekliyor?

HABER MERKEZİ – Venezuela’da muhalif siyasetçi Juan Guaido’nun kendisini geçici devlet başkanı olarak ilan etmesinin ardından ABD ve birçok ülke Guaido’yu ülkenin meşru lideri olarak tanıdıklarını açıkladı. Aralarında Türkiye ve Meksika’nın da bulunduğu bazı ülkeler Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya destek verirken, Maduro yaptığı açıklamada ABD ile diplomatik ilişkileri kestiklerini söyledi.

Venezuela’da muhalefetin elinde bulunan ancak 2017 yılında yetkileri elinden alınan Ulusal Meclis’in Başkanı Juan Guaido, dün gece kendini ülkenin geçici devlet başkanı ilan etti.

Bu gelişmeden kısa bir süre sonra ise ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetinin meşruiyetini kaybettiğini iddia ederek, kendisini fiili devlet başkanı ilan eden Guaido’yu ülkenin meşru lideri olarak tanıdıklarını açıkladı.

“Venezuela’da demokrasinin yeniden tesisinin sağlanması adına bastırmak için ABD’nin ekonomik ve diplomatik gücünün tamamını kullanmaya devam edeceğim.”

Trump ayrıca Venezuela’daki mevcut durumun çözümü için tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Maduro’ya görevi bırakması, Venezuela ordusuna da demokrasinin yeniden tesisine yönelik çabalara destek vermesi çağrısı yaptı.

Maduro’dan tepki

Bu karara sert tepki gösteren Maduro ise ABD ile diplomatik ilişkileri kestiklerini söyledi.

Başkent Caracas’ta bulunan başkanlık sarayının önünde toplanan destekçilerine bir konuşma yapan Maduro ayrıca, Venezuela’da bulunan ABD diplomatlarının 72 saat içinde ayrılmalarını istedi.

ABD’den yaptırım sinyali

Bu gelişmelerin hemen ardından Reuters’a konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili ise Venezuela’nın petrol ve altın sektörlerine yönelik yaptırımlar uygulanabileceği uyarısında bulundu.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, “Venezuela Ulusal Meclisi üyelerine ya da diğer meşru hükümet yetkililerine zarar vermeyi seçerlerse” ABD’nin bu yaptırımların yanı sıra başka önlemler de alabileceğini söyledi.

Ancak yetkili bu adımların ne olacağını belirtmedi.

Reuters’a bilgi veren kaynaklar, Trump yönetiminin, petrol yaptırımını bu hafta içinde uygulayabileceğini söyledi.

Hangi ülke kimi destekliyor?

ABD’nin tanıma açıklamasının ardından Kanada, Şili, Peru, Brezilya, Guatemela, Kolombiya ve Paraguay da Guaido hükümetini tanıyacaklarını açıkladı.

Güney ve Kuzey Amerika’daki devletlerin üye olduğu Amerika Devletleri Örgütü de Maduro yerine Guaido’yu meşru gördüklerini belirten bir mesaj yayınladı.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ise “Umarım tüm Avrupa Venezuela’daki demokratik güçlere destek verir. Maduro’nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido Venezuela vatandaşlarının verdiği demokratik yetkiye sahip” dedi.

Meksika Devlet Başkanı Manuel Lopez Obrador’un Sözcüsü Jesus Ramirez Cuevas, Meksika’nın Maduro’yu Venezuela Devlet Başkanı olarak tanımaya devam edeceğini ifade etti.

Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Klimov da Maduro’u yasal bir şekilde seçilmiş devlet başkanı olarak tanıma politikalarında bir değişiklik olmadığını belirtti.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Venezuela’nın emperyalist bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Emperyalizmin bir kez daha tırnaklarını demokrasinin ve Güney Amerika halklarının kendi kaderini tayin hakkının boğazına geçirdiği bu kritik saatlerde Venezuela halkının ve Nicolas Maduro’nun yanındayız. Güney Amerika ülkeleri bundan böyle ABD’nin arka bahçesi olmayacak” ifadelerini kullandı.

Türkiye’den açıklama ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi. Kalın, Twitter’dan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Cumhurbaşkanımız, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu arayarak Türkiye’nin desteğini ifade etti ve ‘Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız’ dedi.”

Venezuela’da ekonomik ve siyasi kriz

Venezuela’da son günlerde muhalif gruplar ekonomik sorunları ve Maduro yönetimini protesto etmek amacıyla gösteriler düzenliyor.

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi kriz nedeniyle iki tane parlamento bulunuyor.

Bir yanda 2017 yılında gidilen ve muhalefetin boykot ettiği seçimlerle anayasayı yeniden yazmak üzere oluşturulan Kurucu Meclis, diğer yanda da aynı dönemde yetkileri elinden alınarak geçersiz kılınan Ulusal Meclis bulunuyor.

Kurucu Meclis’te Maduro destekçileri çoğunluğu oluşturuyor. Ulusal Meclis ise muhalefetin elinde ve ABD tarafından destekleniyor.


Bu haber BBC Türkçe ve DW Türkçe’den derlenmiştir.