Ana SayfaGüncelYaklaşık 3 yıldır tutuklu: Gazeteci Ziya Ataman’a tahliye yok

Yaklaşık 3 yıldır tutuklu: Gazeteci Ziya Ataman’a tahliye yok

HABER MERKEZİ – 33 aydır tutuklu bulunan gazeteci Ziya Ataman’ın yargılandığı davada tahliye kararı çıkmadı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Ziya Ataman’ın da aralarında bulunduğu dokuzu tutuklu toplam 19 kişi hakkında açılan davanın 5’inci duruşması Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

11 Nisan 2016 tarihinden bu yana tutuklu bulunan gazeteci Ataman, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Tutuklu avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu.

Yapılan kimlik tespitinin ardında başlayan duruşmada ilk olarak tutuklular savunma yaptı.

Duruşmaya, tutuklu bulunduğu Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nden katılan ve Kürtçe savunma yapan gazeteci Ataman, hakkındaki iddiaları reddetti.

Ataman, daha geniş bir savunma yapmak için, dosyada “delil” olarak yer alan ve yüzlerce ismin yer aldığı not defterinin fotokopisinin kendisine ulaştırılmasını talep etti.

Ziya Ataman’ın avukatı Barış Oflas ise müvekkilinin gazeteci olduğunun altını çizerek, dosyada yer alan olaylar sırasında Ataman’ın ablasının evinde bulunduğunu ve bunun tanık ifadeleriyle sabit olduğunu kaydetti.

Dosyada yer alan toplam 2 delilden birinin delil niteliği taşımadığını, diğerinin ise işkence altında verilen, duyumlardan ibaret ifadelerden oluştuğunu dile getiren Oflas, müvekkilinin tahliyesini talep etti.

Tanık: İfadeleri kabul etmiyorum

Bazı tutuklular aleyhine daha önce verdiği ifadeleri geri çeken ve bir başka dosyadan tutuklu bulunan Kadir Ataman ise gözaltı sürecinde hazırlanmış ifadelerin kendisine baskı altında imzalattırıldığını aktardı.

Tutukluların herhangi bir örgütle bağlantısının olup olmadığına dair herhangi bir bilgisinin olmadığını da belirten Ataman, kendisine imzalatılan ifadeleri kabul etmediğini ifade etti.

Tahliye yok

Tutuklu avukatlarının savunmalarının ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, tutukluların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Bir sonraki duruşma 26 Mart tarihinde görülecek.

Previous post
Angela Davis’ten açlık grevindeki Leyla Güven için mektup
Next post
Hayat ve efsane – Elend Aydın