Ana SayfaGüncelYARSAV’ın eski başkanı Arslan’a 10 yıl hapis cezası

YARSAV’ın eski başkanı Arslan’a 10 yıl hapis cezası

HABER MERKEZİ – KHK ile kapatılan YARSAV’ın eski başkanı Murat Arslan, ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla yargılandığı davada 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nin (YARSAV) eski başkanı Murat Arslan, Gülen cemaati mensubu olduğu iddiasıyla yargılandığı davada “örgüt üyeliği” suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

DW Türkçe’nin AA’dan aktardığı habere göre, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada, Arslan’ın avukatları, savunma yapmadan önce ‘bağımsızlığını yitirdiği’ iddiasıyla mahkeme heyeti ve mahkeme başkanı hakkında reddi hakim talebinde bulundu.

Ancak mahkeme başkanı, “yargılamayı uzatmaya yönelik olduğu” gerekçesiyle sanık avukatlarının talebinin reddedildiğini açıkladı.

Bunun üzerine avukatlar protesto amacıyla Arslan’ın müdafiliğinden istifa ettiklerini bildirerek duruşma salonundan ayrıldı.

Mahkeme başkanı bunun da yargılamayı uzatmaya yönelik bir adım olduğunu belirterek, Arslan’a yeni bir avukat tahsis edilmesine gerek görmeksizin sanık hakkındaki kararını açıkladı.

10 yıl hapis cezasına çarptırılan Arslan’ın tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

Ekim 2016’da tutuklanan Arslan, YARSAV başkanlığından önce Anayasa Mahkemesi raportörü ve Sayıştay yargıcı olarak da görev yapmıştı.

Arslan, 2017 yılında Türkiye’nin de temsil edildiği Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından “yargının bağımsızlığı için çalışmaları” nedeniyle Vaclav Havel İnsan Hakları ödülüne layık görülmüştü.