Ana SayfaDünya‘Yolsuzluk Algı Endeksi’: Türkiye “demokrasi geleneği bulunmayan ülkeler” arasında

‘Yolsuzluk Algı Endeksi’: Türkiye “demokrasi geleneği bulunmayan ülkeler” arasında

HABER MERKEZİ – Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün raporunda ülkelerin üçte ikisi ‘yolsuz’ olarak nitelendirildi. Türkiye, ‘demokrasi geleneği bulunmayan ülkeler’ ile beraber anıldığı endekste, 78. sırada yer aldı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün her yıl hazırladığı “Yolsuzluk Algı Endeksi”nin 2018 verileri açıklandı.

180 ülkedeki durumun değerlendirildiği rapora göre dünya genelinde yolsuzlukta artış gözleniyor.

Rapordaki ülkelerin üçte ikisi, 100 puan üzerinde yapılan değerlendirmede 50’nin altında puan alarak “yolsuz ülkeler” arasında yer aldı.

İskandinav ülkeleri ilk sıralarda

DW Türkçe’nin haberine göre “Yolsuzluk Algı Endeksi”nin üst sıralarında İskandinav ülkeleri yer aldı.

Danimarka 88 puanla endeksin ilk sırasında yer alırken onu 87 puanla Yeni Zelanda izledi. Üçüncü sırayı ise İsveç, İsviçre, Finlandiya ve Singapur paylaştı.

Endeksin son sıralarında ise 13 puanla Güney Sudan ve Suriye, 10 puanla Somali bulunuyor.

Türkiye en çok gerileyen 5 ülke arasında

Örgütün raporuna göre, hukuk devletinin ve demokratik kurumların zayıflaması, sivil toplum ve bağımsız medyanın toplumdaki alanlarının daralması durumunda bir ülkede yolsuzluk artış gösteriyor.

Raporda, son yıllarda sırasıyla dokuz ve sekiz puan kaybeden Macaristan ve Türkiye’deki durum buna örnek gösterildi.

Geçen yıla kıyasla bir puan artış gösteren Türkiye 41 puanla üç sıra ilerleyerek bu seneki “Yolsuzluk Algı Endeksi”nin 78. sırasında yer aldı.

Ancak rapora göre Türkiye, yine de 2012 yılından bu yana endekste en çok gerileyen beş ülke arasında.

Son 5 yılda en çok puan kaybeden beş ülke Santa Lucia, Bahreyn, Suriye, Macaristan ve Türkiye oldu. Bu ülkeler, sırasıyla 16, 15, 13, 9 ve 8 puan kaybetti.

Örgüt, raporunda Türkiye’ye ilişkin şu ifadelere yer verdi:

“2018 yılı sonuçları, yolsuzluğa dair algının; hukuk devleti ilkeleri, basın özgürlüğü, sivil toplumun gücü, örgütlenme ve ifade özgürlüğü gibi konularla doğrudan ilgili olduğunu göstermektedir. Bu alanlarda yaşanan ihlaller Türkiye’nin dünya ortalamasının üzerine çıkmasına engel olmaktadır. 

Güçler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ve liyakat ilkelerine yönelik ihlaller, Kamu İhale Kanunu’nun lafzına ve ruhuna aykırı uygulamalar, Kamu Özel İşbirliği projelerinde ve özelleştirme süreçlerinde kamu çıkarına aykırı ihale süreçleri ve uygulamalar öne çıkan sorunlar arasında görülmektedir. Demokrasinin vazgeçilmez kurumlarının gitgide zayıflaması ile Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye, demokrasi geleneği bulunmayan ülkelerle aynı kategoride anılmaktadır.”

Uluslararası Şeffaflık Örgütü hakkında

100’ün üzerinde ülkede faaliyet gösteren Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) yolsuzlukla mücadelede dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olarak kabul ediliyor.

Örgüt, ‘Yolsuzluk Algı Endeksi’ni 1995’ten bu yana her yıl yayınlıyor.

Previous post
Mülkiye Kültür Merkezi açılıyor
Next post
Adana'da Suriyeli bir kadın öldürülmüş halde bulundu