Ana SayfaÇalışma YaşamıYönetmen Ergül ‘Kumun Gecesi’ni anlatıyor: Belgeselden ziyade bir hafıza meselesi

Yönetmen Ergül ‘Kumun Gecesi’ni anlatıyor: Belgeselden ziyade bir hafıza meselesi

HABER MERKEZİ – Çektiği belgesellerde yaşam hakkı ihlallerine odaklanan yönetmen Ali Ergül, son belgeseli “Kumun Gecesi” ile kot kumlama işçilerini ve silikozis hastası emekçileri merkezine alıyor. Ergül, filmi için ‘belgeselden ziyade bir insan hikayesi ve hafıza meselesi’ diyor.

“Biz hayali ordu gibi bir şeydik. Biz hayaldik yani. Biz yeraltında çalıştık, yeraltında çalıştırıldık. Ancak bugün kanunen biz işçi değiliz, biz meslek hastası değiliz.”

Bu sözler, “Kumun Gecesi” adlı filmden.

Daha önce de hak ihlalleri odaklı belgesel türündeki filmlerden tanıdığımız sosyolog Ali Ergül’ün yönetmenliğindeki film, kot kumlama işçilerini ve silikozis hastası emekçilerin hikayesini anlatıyor.

Ergül, “Kumun Gecesi” adlı yapımı için ‘belgeselden ziyade bir insan hikayesi ve hafıza meselesi’ diyor.

webiz’de Kıvanç Eliaçık’ın ‘Grev Gözcüsü’ isimli programına konuk olan Ergül, tekstil işçilerinde Silikozisin tespitinin ilk kez 2004 yılında, işçilerden Kenan Temiz’in hayatını kaybetmesiyle yapıldığını söylüyor.

Silikozis hastası işçilerin mücadelesinin 2010’a kadar ülke genelinde ve uluslararası alanda önemli bir seviyeye geldiğini belirten Ergül, elde edilen kazanımların ardından yıllar geçtiğini, birçok şeyin değiştiğini,  mücadelenin bir nevi sönümlendiğini dile getiriyor.

Ergül’ü, filmi çekmeye iten ise,  2017 yılında hayatını kaybeden silikozis hastası Faysal Demir’in ölümü.

Ölümün ardından kendisine yönelttiği ‘bu hastalara ne oldu, nasıl yaşıyorlar, hatta yaşıyorlar mı?’ sorularının peşine düştüğünü söyleyen Ergül, Bingöl’den başlayarak Muş, Diyarbakır, Ankara ve İstanbul’a geçtiğini belirtiyor.

Gösterim 20 Ocak’ta 

“Kumun Gecesi”nin gösterimi, 20 Ocak Pazar günü yapılacak.

İzleyiciler, Şişli Nazım Kültür Merkezi ve Sanat Evi’nde saat 17.00’de başlayacak etkinlikte yönetmen Ali Ergül’le yapılacak söyleşiye de katılabilecek.


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.


Twitter

Facebook

Youtube

Previous post
Kenya'da patlama: Bir kişi yaşamını yitirdi, yaralılar var
Next post
Leyla Halid'den açlık grevindeki Leyla Güven'e mektup