Ana SayfaEkonomiZarar halkın cebinden karşılanacak: ‘Kart yapılandırmada ek maliyet 1 milyar TL’yi bulabilir’

Zarar halkın cebinden karşılanacak: ‘Kart yapılandırmada ek maliyet 1 milyar TL’yi bulabilir’

HABER MERKEZİ – Türkiye’de 25 milyondan fazla kredi kartı sahibini ilgilendiren yeni düzenleme ile kart borçları Ziraat Bankası çatısı altında birleştirilecek. İktisatçılara göre 1 milyar lirayı bulabilecek düzenlemenin maliyeti, yine halkın cebinden çıkacak.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta başında açıkladığı ve Türkiye’de 25,6 milyon kredi kartı sahibini ilgilendiren düzenleme ile Ziraat Bankası’nın, toplamda 100 milyar TL’yi (Türk Lirası) geçen kredi kartı borçlarını tek çatı altında toplaması öngörülüyor.

Böylelikle, özel bankalara yüksek faizle borçlanan ve borçlarını ödemekte zorluk çeken milyonlarca insanın, borcunu daha düşük faiz ve daha uzun vadeyle Hazine garantisi altındaki Ziraat Bankası’na ödeyebileceği belirtiliyor.

Hükümetin kamu bankaları üzerinden ekonomideki borç sorununu yumuşatmaya çalışmasının tek örneği Ziraat Bankası değil. Bir diğer kamu bankası olan Halkbank da başta esnaf ve sanatkârlar olmak üzere küçük şirketlere yönelik yeni bir kredi paketi açıkladı.

Buna göre banka, yılın ilk 3 ayında 10 milyar lira, yılın tamamında ise toplam 22 milyar lira ‘esnaf kredisi desteği’ verecek. Bu paketle 350 bin esnafa kredi dağıtılması hedefleniyor.

Peki son haftalarda art arda özel sektöre destek paketleri açıklayan hükümetin 31 Mart yerel seçimleri öncesinde attığı bu adımlar, ekonomide ne gibi bir etki yapacak, sonuçları ne olacak?

DW Türkçe’den Aram Ekin Duran’ın haberine göre iktisatçılar, ‘seçim yatırımı’ olarak algılanabilecek düzenlemenin kamu bankaları üzerindeki baskıyı artırdığına işaret ediyor ve kamuya yaklaşık 1 milyar TL’lik ek yük getirebileceği uyarısında bulunuyor.

‘Yine vatandaşın cebinden çıkacak’

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Karatepe, düzenlemeye ilişkin “Bu palyatif adımlar mevcut sorunların büyümesine neden olacak” diyor.

Özellikle şirket borçlarının kamu bankaları tarafından üstlenilmesinin toplumsal maliyeti yüksek bir risk olduğuna işaret eden Karatepe, Türkiye’de Aralık sonu itibarıyla 103,4 milyar TL’lik kredi kartı borcu olduğunu söylüyor ve şuna dikkat çekiyor:

“Ziraat’in uygulayacağı faiz oranları, piyasadaki faizlerin yarısından da düşük. Dolayısıyla vatandaşların bu düzenlemeye ilgi göstereceğini söyleyebiliriz. Haklılar da. Ancak yıllık yaklaşık yüzde 14 ile kredi veren Zirat Bankası, bu kaynağı nasıl finanse edecek? Yani Ziraat Bankası, parayı yüzde 23 faizle alıp yüzde 14 faizle satacak. Bu yüzde 10’luk faiz zararı ise Hazine’nin yani yine halkın cebinden çıkacak. 

Türkiye’de toplam borç stoku, Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 150’sine ulaşmış durumda. Bu tür palyatif tedbirlerle krizin daha da derinleşmesinin önü açılıyor. İnsanlar borçlarını kendi gelirleri ile ödeyecek hale gelmeden, atılacak bu adımlar ancak borç sorununu büyütür.”

Ek yük 1 milyar TL’yi bulabilir

Siyasal iktisatçı Dr. Ali Rıza Güngen ise, AKP’nin 2008 krizi döneminde de kamu bankalarını kullanarak ekonomik krizin etkilerini yumuşatma yolunu seçtiğini hatırlatıyor.

2008 krizi döneminde özel bankaların kredileri geri çağırırken, kamu bankalarının hükümet tarafından kredi vermeye zorlandığına işaret eden Güngen, ”Bir süre sonra çiftçiler için kurulan Ziraat Bankası ve esnaf için kurulan Halkbank’ın asıl işi tüm kesimlere ucuza kredi sağlamak oldu” diyor.

Güngen, düzenleme ile Hazine’ye yüklenecek ek yükün 1 milyar TL civarında olabileceği uyarısında bulunuyor.

Previous post
Sakarya Üniversitesi, Fırat Tanış'ın oyununu iptal etti
Next post
İçişleri'nden ‘seçim tedbirleri’ genelgesi: Sosyal medya paylaşımlarına müdahale edilecek