Ana SayfaGüncel100. güne doğru: Diyarbakır’a yürüyen HDP’lilere polis engeli

100. güne doğru: Diyarbakır’a yürüyen HDP’lilere polis engeli

HABER MERKEZİ – Leyla Güven açlık grevi eylemine 98’inci günde devam ederken, Ağrı, Hakkari, Van ve Şırnak’tan Diyarbakır’a gitmek için yürümeye başlayan HDP’lilere polis engel oluyor. Şırnak’ta ablukayı ve valiliğin “yasak” kararını protesto eden HDP milletvekilleri oturma eylemi başlatırken, Van’da engellemelere rağmen yürümekte ısrar eden HDP’lilere plastik mermi ve tazyikli su sıkıldı. Ağrı’da ise belediye eş başkan adayı Yeliz Karaaslan gözaltına alındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in ve 300’ü aşkın tutuklunun cezaevlerinde sürdürdüğü açlık grevi eylem devam ediyor.

Van’da biber gazı ve plastik mermi

Güven’in eyleminin 100. gününde (15 Şubat) Diyarbakır’daki evine ulaşma amacıyla Hakkari’den Diyarbakır’a doğru yola çıkan HDP milletvekilleri Sait Dede ve Saliha Aydeniz dün gece saatlerinde Van’a ulaştı.

Dede ve Aydeniz, sabah saatlerindeyse diğer HDP milletvekilleri Murat Sarısaç, Bedia Özgökçe Ertan, Muazzez Orhan ile belediye eş başkan adaylarıyla birlikte partinin il binasından çıkarak yürümeye başladı.

Polis ablukası altındaki binanın bahçesinden çıkmaya çalışan grubun önünü polis kesti.

Van Valiliği’nin kentteki eylemleri yasaklaması gerekçe gösterilerek, HDP’lilerin bahçeden çıkılmasına izin verilmedi.

HDP’lilerin yürümekte ısrar etmesi üzerine polis TOMA’dan tazyikli su sıktı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre bahçe içine göz yaşartıcı bomba atılırken, polis plastik mermi kullandı.

Atılan plastik mermilerden dolayı Servet Aktaş kafasından, Halit Karalar ise sırtından yaralandı.

İl binasının bahçesindeki bekleyiş sürüyor.

Şırnak’ta polis engeli 

Planlanan yürüyüşün bir diğer kolu olan Şırnak’ta da HDP milletvekilleri Nuran İmir, Hüseyin Kaçmaz ve Hasan Özgüneş tarafından yapılmak istenen yürüyüş polislerce engellendi.

HDP İl Örgütü binası önünden yürüyüş için yola çıkan HDP’li vekillerin önünü kesen polisler, Valilik tarafından her türlü eylem ve etkinliğe dair alınan “yasak” kararını hatırlattı.

Polislere tepki gösteren milletvekillerinden Nuran İmir, “Biz Leyla Güven’in durumuna dikkat çekmek için yürüyeceğiz” dedi.

Polislerin engellemesi üzerine HDP’li vekillerin parti binası önünde oturma eylemi başlattı.

Öte yandan, söz konusu yürüyüş güzergahında bulunan Cizre’de HDP İlçe Örgütü binası önüne onlarca zırhlı araç getirildi.

Ağrı’da Belediye Eş Başkan adayı Karaaslan gözaltına alındı

Ağrı’da ise HDP il binasında bir araya gelen milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir ve Abdullah Koç’un il binasından ayrılarak yürüyüşe geçti.

Ardından il binasını ablukaya alan polis, 31 Mart yerel seçimlerinde Ağrı Belediyesi’ne eş başkan adayı olarak gösterilen Yeliz Karaaslan’ı gözaltına aldı.

Hakkında gözaltı kararı olduğu belirtilen Karaaslan’ın, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü belirtildi.

Ne oluyor?

HDP Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için” başladığını duyurduğu açlık grevi eyleminin 98’inci gününde.

Güven’in yanı sıra 300’ü aşkın tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevi eylemini sürdürüyor.

HDP, “100. günde Leyla’ya, tecridi kırmaya” sloganıyla 15 Şubat’ta, 15 kentten Güven’in Diyarbakır’daki evine doğru yürüyüş başlatacağını bildirmişti.

Previous post
TRT, Demirtaş'ın konuşmasını YouTube'dan kaldırttı
Next post
Dört kentte ev baskınları: Gazeteci ve HDP'li siyasetçiler gözaltına alındı