Ana SayfaGüncel112. günde CHP’li Tanrıkulu’ndan Leyla Güven’e ziyaret

112. günde CHP’li Tanrıkulu’ndan Leyla Güven’e ziyaret

HABER MERKEZİ – Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması talebiyle 112 gündür açlık grevinde olan HDP Milletvekili Leyla Güven’i evinde ziyaret eden CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Umut ediyorum ki kimse bu süreçte zarar görmez” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 112’nci gününde devam ediyor.

Sağlık sorunları artan Güven, 13 Şubat’ta kusma ve göğüs sıkışması, nefes alıp vermede zorlanma ve aşırı dikkat dağınıklığı nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Kendine geldiğinde tıbbi müdahaleyi reddeden Güven, tekrar evine götürülmüştü.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Leyla Güven’i dün akşam evinde ziyaret etti.

Ziyaret sırasında Tanrıkulu’nun Güven’e, “Siz ve cezaevlerinde açlık grevinde olan tutuklular için endişeliyim. Umut ediyorum ki kimse bu süreçte zarar görmez” dediği aktarıldı.

Güven ise Tanrıkulu’na, yasal bir talebinin olduğunu ve bu talebin karşılanıncaya kadar açlık grevi eylemini sürdüreceğini vurguladı ve devamında şunları söyledi:

“Ama omuzlarımdaki sorumluluk çok ağır. Cezaevlerinde 300’ü aşkın tutuklu ile yurtdışında birçok arkadaşım da açlık grevinde, onların durumu da kritik aşamada. Tecrit sadece Sayın Öcalan’a değil tüm Türkiye’ye uygulanıyor. Açlık grevlerine dikkat çekmek için yürümek isteyen vekil arkadaşlarımın polis ablukası altındaki görüntüleri tecridin somut resmiydi. O yüzden bu tecride karşı çıkmak aslında Türkiye’nin demokrasisine sahip çıkmaktır.”

Eylem 1 Mart’ta tüm cezaevlerine yayılacak

Diğer yandan Güven’le beraber cezaevlerinde ve yurt dışında başlatılan eylemler de sürüyor.

Yurt dışında HDP Erbil Temsilcisi Nasır Yağız’ın eylemi 99, Fransa’nın Strasbourg kentindeki 14 eylemcinin 73, Galler’de İmam Şiş’in 73, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP eski Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın eylemi ise 44’üncü gününde devam ediyor.

Ancak dün yapılan bir açıklama ile açlık grevi eylemlerinin 1 Mart itibariyle tüm cezaevlerine yayılacağı duyurulmuştu.

PKK ve PAJK’lı tutuklular adına Deniz Kaya tarafından yapılan açıklamada 67 cezaevinde 331 tutuklunun süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eyleminde olduğu kaydedilerek, eylemlerin 1 Mart’la beraber süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemlerinin tüm cezaevlerine eş zamanlı yayılacağı belirtilmişti.

Açlık grevcileri ne talep ediyor?

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.