Ana SayfaGüncel113. gün: “Devletin açlık grevlerine yaklaşımı insan hakları ihlali”

113. gün: “Devletin açlık grevlerine yaklaşımı insan hakları ihlali”

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Leyla Güven, Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması talebiyle 113 gündür açlık grevinde. Güven’in gazeteci olan kızı Sabiha Temizkan, iktidarın eylemler karşısında duyarsız kaldığını belirterek, “Açlık grevlerine devletin yaklaşımı bir taraftan da insan hakları ihlalidir” diyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 113’üncü gününde devam ediyor.

Sağlık sorunları artan Güven, 13 Şubat’ta kusma ve göğüs sıkışması, nefes alıp vermede zorlanma ve aşırı dikkat dağınıklığı nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Kendine geldiğinde tıbbi müdahaleyi reddeden Güven, tekrar evine götürülmüştü.

Leyla Güven’in kızı Sabiha Temizkan, açlık grevi eylemlerine ve annesinin durumuna ilişkin Mezopotamya Ajansı’nın sorularını yanıtladı.

Annesinin durumunun kritik bir aşamaya geldiğini, cezaevlerinde eylemlerini sürdüren tutukluların zor şartlar altında bulunduğunu dile getiren Temizkan, “Bu sessizlik, iktidarın duyarsızlığı çok zor” diyor ve ekliyor:

“İmralı’ya avukatların ve Öcalan’ın ailesinin gitmesi sağlanabilir. Bu yasal bir hak. İnsanlar yasal bir hak nedeniyle bunca süre aç kalıyorlar. Açlık grevlerine devletin yaklaşımı bir taraftan da insan hakları ihlalidir. Bu kadar insanın bu kadar uzun süre bedenlerini açlığa yatırmalarının sebebi bu iktidardır. İktidar bu insan hakkı ihlalini ortadan kaldırmalı. Çünkü ortada Anayasal bir hak var. Bunu sağlarsa eğer bütün bu insanlar zarar görmeyecek.”

Güven’in çok fazla uyuyamadığını dile getiren Temizkan, annesinin kaslarının erimeye başladığını ve gece ağrıları olduğu için uyuyamadığını da ifade ediyor.

“Böyle bir iklimde annemin eylemine yönelik en ufak bir ses bile çok değerli” diyen Sabiha Temizkan, ayrıca korkunun aşılması gerektiğini belirtiyor.

“Bugünümüzü değil geleceğimizi kurtarmamız gerekiyor. Böyle bakarsak daha yüksek sesle de haykırabiliriz.”

Eylem 1 Mart’ta tüm cezaevlerine yayılacak

Diğer yandan Güven’le beraber cezaevlerinde ve yurt dışında başlatılan eylemler de sürüyor.

Yurt dışında HDP Erbil Temsilcisi Nasır Yağız’ın eylemi 100, Fransa’nın Strasbourg kentindeki 14 eylemcinin 74, Galler’de İmam Şiş’in 74, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP eski Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın eylemi ise 45’inci gününde devam ediyor.

Ancak dün yapılan bir açıklama ile açlık grevi eylemlerinin 1 Mart itibariyle tüm cezaevlerine yayılacağı duyurulmuştu.

PKK ve PAJK’lı tutuklular adına Deniz Kaya tarafından yapılan açıklamada 67 cezaevinde 331 tutuklunun süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olduğu kaydedilerek, 1 Mart’la beraber süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemlerinin tüm cezaevlerine eş zamanlı yayılacağı belirtilmişti.

Açlık grevcileri ne talep ediyor?

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.