Ana SayfaGüncel2 yıla kadar hapis gerektiren İstinaf kararlarına temyiz yolu

2 yıla kadar hapis gerektiren İstinaf kararlarına temyiz yolu

HABER MERKEZİ – AYM, 2 yıla kadar hapis cezasını gerektiren suçlarla ilgili İstinaf Mahkemesi kararlarına karşı temyiz yolunu kapatan düzenlemeyi iptal etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), yasalarda üst sınırı 2 yıla kadar hapis cezasını gerektiren suçlar ve bunlara bağlı adli para cezalarına ilişkin her türlü bölge adliye mahkemesi kararlarının temyiz edilemeyeceğini öngören düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı buldu.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre AYM, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan değişiklikle getirilen düzenlemeyi iptal etti.

AYM’nin gerekçesinde, Anayasa ile güvence altına alınan hak arama hürriyeti kapsamındaki hükmün denetlenmesini talep etme hakkının, kişinin aleyhine verilen bir hükmün başka bir yargı merci tarafından gözden geçirilmesini isteyebilmesini teminat altına aldığı kaydedildi.

Gerekçede, iptali istenen düzenlemede, ilk derece mahkemelerinin görevine giren ve kanunda üst sınırı 2 yıl ve 2 yıla kadar hapis cezasını gerektiren suçlar ve bunlara bağlı adli para cezalarına ilişkin her türlü bölge adliye mahkemesi kararlarının temyiz edilemeyeceğinin öngörüldüğü hatırlatıldı.

Mahkemenin gerekçesinde, “Hafif nitelikteki suçlara ilişkin mahkumiyetlerin kesin olmasının, hükmün denetlenmesini talep etme hakkına yönelik orantılı bir sınırlandırma olarak nitelendirilebileceği ancak hürriyeti bağlayıcı ceza yaptırımını içeren suçların hafif nitelikte olduğunun söylenemeyeceği” vurgulandı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ferhat Tunç hakkında 20 yıl hapis istemi
Sonraki Haber
Nesli tükenme tehdidi altında olan beyaz gelincik Dersim'de görüntülendi