Ana SayfaGüncel21 kişi yaşamını yitirmişti: Yeşilyurt Apartmanı’nın çökme nedeni “beton kalitesi”

21 kişi yaşamını yitirmişti: Yeşilyurt Apartmanı’nın çökme nedeni “beton kalitesi”

HABER MERKEZİ – İstanbul Kartal’da 21 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesiyle ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, çökme nedeni olarak beton kalitesi gösterildi.

İstanbul’un Kartal ilçesi Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak’ta bulunan bodrum ve zemin katları dahil 9 katlı Yeşilyurt Apartmanı 6 Şubat’ta çökmesi sonucu 21 kişinin hayatını kaybetmiş, 14 kişi de yaralanmıştı.

Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesine ilişkin soruşturma kapsamında inşaat mühendisi, makine yüksek mühendisi ve iş güvenliği uzmanından oluşan bilirkişilerce ön inceleme raporu hazırlandı.

AA’nın aktardığı raporda, binanın inşaatında kullanılan beton kalitesinin TSE standartlarına uygun olmadığı ve projede öngörülen beton sınıfı dayanımını karşılamadığı bildirildi.

Kartal Belediye Başkanlığı İmar Müdürlüğünce 16 Ekim 1992 tarihinde mimari ve statik projelerin onaylandığı aktarılan raporda, onaylı bu projelerde binanın “bodrum + zemin + 5 normal kat” olmak üzere toplam 7 kat olarak dizayn edildiği bilgisi verildi.

Bilirkişi raporundan:

“Bina inşaatı sırasında kullanılan beton kalitesinin, projede öngörülen beton sınıfını karşılamadığı, öngörülenin yaklaşık yarı dayanımında olduğu, kullanılan betonun TSE standartlarına uygun olmadığı görülmektedir. Yapı iznine göre 7 katlı olan ancak 9 katlı yapılan Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesinin nedeni, bina inşaatı sırasında kullanılan beton kalitesinin TSE standartlarına uygun olmadığı, projede öngörülen beton sınıfı dayanımını karşılamadığı değerlendirilmiştir.”

Demirlerde korozyon oluşmuş

Çalışmalar sırasındaki gözlem ve tespitlere de yer verilen raporda, çöken binanın inşaatında kullanılan betonun, yıkanmamış ve elenmemiş deniz kumundan yapıldığı belirtildi.

Demirlerde korozyon oluştuğu da bildirilen raporda, bazı kolonlarda güçlendirme yapıldığının görüldüğü ancak bunlarla ilgili herhangi bir proje bulunamadığı ve hangi hesaplamaya göre yapıldığının tespit edilemediği vurgulandı.

Ayrıca olayın oluşumunda kasıt unsurunun bulunmadığı ancak öngörülebilir ve alınacak tedbirlerle önlenebilir nitelikte olduğuna vurgu yapılan raporda, proje müellifi, teknik uygulama sorumlusu, sorumlu sürveyan, bina inşaatının yapımını üstlenen müteahhit veya yapı sahibi ile inşaatın yapımı sırasında denetleme sorumluluğu bulunan ilgililerin meydana gelen olayda kusurlu olabileceği kaydedildi.