Ana SayfaDünya5 ülkeden Trump’a olumsuz yanıt: Avrupa ülkeleri IŞİD’lileri istemiyor

5 ülkeden Trump’a olumsuz yanıt: Avrupa ülkeleri IŞİD’lileri istemiyor

HABER MERKEZİ –  Sağ yakalanan IŞİD’lilerin Avrupa ülkeleri tarafından alınıp yargılanmalarını isteyen ABD Başkanı Trump’a Almanya, Britanya, Belçika, Fransa ve Danimarka’dan “IŞİD’lileri istemiyoruz” yanıtı geldi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın “800 IŞİD militanını alın yoksa serbest bırakırız” uyarısına bazı Avrupa ülkelerinden olumsuz yanıt geldi.

Operasyonlarda sağ yakalanan IŞİD’li vatandaşı bulunan Almanya, Belçika, Britanya, Danimarka ve Fransa Trump’ın talebine olumsuz yanıt verdi.

Almanya: Bilgimiz yok

Almanya Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklamasında Suriye’de resmi bir temsilcilikleri olmadığı için bölgede bulunan Alman vatandaşlarına ilişkin tam bilgi alamadıkları görüşünü dile getirildi.

Bakanlık devamla da “Bazı vatandaşlarımızın cezaevinde  olduğuna dair bilgiler var, fakat bunu kendi kaynaklarımızdan doğrulatamıyoruz” dedi.

Oysa YPG’nin elinde olan IŞİD üyesi Alman vatandaşlarının röportajları son dönemde sıkça Alman medyasında yer aldı. Ayrıca yakalanan IŞİD’lilerden bir kısmı hakkında ülkeleri Almanya’da soruşturmalar ile yakalama kararlarının bulunduğu da medyaya yansıdı.

Danimarka: Çok tehlikeliler, onları istemiyoruz

Danimarka Başbakanı Lars Løkke Rasmussen’in Dışişleri’nden Sorumlu Sözcüsü Michael Aastrup Jensen ise YPG’nin elindeki IŞİD üyesi Danimarkalıları kast ederek “Onlar dünyanın en tehlikeli insanları, onları istemiyoruz” diye konuştu.

Bu görüşün aksine Danimarkalı sosyal demokratlar ise “Onlar buradan IŞİD’e katıldı, yani ilk suçu ülkelerinde işlediler, bu yüzden de burada yargılanmalılar” görüşünü dile getiriyorlar.

Britanya da istemiyor

Benzer bir tartışma Britanya’da da var. 15 yaşındayken ülkesinden kaçıp IŞİD’e katılan İngiliz vatandaşı Shamima Begum geçtiğimiz günlerde ülkesine dönmek istediğini söylemişti. Ancak İçişleri Bakanı Sajid Javid, Begum ve diğer IŞİD’lileri istemediklerini bildirdi.

Britanyalı bakan, önceki gün yaptığı açıklamada söz konusu kişilerin İngiltere’yi terk edip IŞİD’e katılarak ülkelerine karşı nefreti gösterdiklerini belirterek “Yurt dışında terör örgütlerini desteklediysen, dönüşünü engellemek konusunda hiçbir tereddüttüm olmayacak” diye konuştu.

Ancak Britanya Adalet Bakanı David Gauke, ülkesine dönmek isteyen bir vatandaşı engellemenin anayasaya aykırı olduğunu belirterek, “Biz vatandaşlarımızı devletsiz bırakamayız, yoksa yasal sorun yaşarız” görüşünü dile getirdi.

Belçika’ya göre ‘ortak çözüm üretilmeli’

Diğer yandan Belçika Adalet Bakanı Koen Geens, Trump’ı Avrupalı müttefiklerini gafil avlamakla suçladı. 

Geens, “Dost ülkeler arasında bu tür sorunların gece yarısı Tweet atmak yerine geleneksel diplomatik kanallardan tartışmaya açılması hoş olurdu” diyen Geens, Avrupa’ya ortak çözüm bulma çağrısı yaptı.

Fransa’nın tepkisi

Fransa’da ise İçişleri’nden Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Nunez, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) IŞİD’lileri bırakmayacağına inandıklarını söyledi.

Nunez ayrıca “Her halükarda bu bireyler ulusal topraklara geri dönerse, hepsi hakkında süregiden yargı süreçleri var, hepsi yargılanıp tutuklanacak” açıklamasında bulundu.

Fransa’da Emmanuel Macron hükümeti, daha önce Fransa vatandaşı 130 IŞİD’liyi geri kabul etme ve yargılama işareti vermişti.

Sadece 5 ülke vatandaşlarını istedi

Fransa’nın yanı sıra Endonezya, Rusya, Fas ve Sudan IŞİD çetelerine yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda YPG’nin sağ yakaladığı vatandaşlarını resmi olarak Rojava yönetiminden istemişti.

Trump ne demişti?

ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa ülkelerine “eğer Suriye’de yakaladıkları Avrupa kökenli 800 IŞİD’liyi alıp yargılamazlarsa hepsini serbest bırakma” uyarısında bulunmuştu.

“İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerimizden Suriye’de yakaladığımız 800 IŞİD militanını teslim alıp yargılamasını istiyoruz. IŞİD çökmek üzere. Hoş olmayan diğer alternatif ise onları serbest bırakmak zorunda kalmak.”

​“IŞİD’li teröristlerin Avrupa’ya geçmesini görmek istemediklerini” de belirten Trump, “Çok şey yaptık, çok para harcadık. Artık başkalarının da adım atıp yapabildikleri işi yapma zamanı. IŞİD’in yüzde 100 yenilmesinden sonra çekiliyoruz” demişti.


Bu haber ANF’den derlenmiştir
Previous post
“Sürekli savaş kıtlık demek”
Next post
Yerel seçimler: Saadet Partisi'nin Ankara adayı belli oldu