Ana SayfaDünyaABD Senatosu, Suriye ve Afganistan’dan çekilme karşıtı tasarıyı onayladı

ABD Senatosu, Suriye ve Afganistan’dan çekilme karşıtı tasarıyı onayladı

HABER MERKEZİ – ABD’de Senato, askeri güçlerin Suriye ve Afganistan’da kalmaya devam etmesini talep eden yasa tasarısına onay verdi. Öte yandan Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde de ABD Savunma Bakanlığı’nın 2019 bütçesinde yer alan mali fonların kullanılması için 15 sorunun detaylı biçimde yanıtlanması talep edildi.

ABD’nin Suriye ve Afganistan’dan çekilme kararına karşı hazırlanan tasarı Senato’da oylandı.

Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell tarafından hazırlanan tasarıya 68’e 23 oyla onay verildi.

Tasarının, Başkan Donald Trump’ın önüne imzaya gitmeden önce Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nden de geçmesi gerekiyor.

Tasarıda ne savunuluyor?

Bağlayıcılığı bulunmayan tasarıda, IŞİD ve El Kaide ile mücadele konusunda aşama kaydedilmesine rağmen ABD’nin bölgeden ‘aceleci bir şekilde çekilmesi’nin bölgenin istikrarsızlaşabileceği görüşü savunuluyor.

Tasarıyı hazırlayan Cumhuriyetçi Senatör McConnell, “Tasarı Suriye ve Afganistan’daki çatışmalardan aceleci bir çekilmenin tehlikesini tanıyor ve her iki ülkenin temelindeki çatışmalara diplomatik katılım ve politik çözümler getirilmesi ihtiyacını vurguluyor” ifadelerini kullanıyor.

Mali fonlar da hedefte

Öte yandan Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde de Cumhuriyetçi ve Demokrat temsilcilerin ortak imzasıyla Trump yönetiminin Suriye ve Güney Kore’den asker çekmesini zorlaştıracak tedbirler içeren iki ayrı yasa tasarısı sunuldu.

Demokrat Tom Malinowski ve Cumhuriyetçi Van Taylor tarafından sunulan yasa tekliflerinden ilki “Suriye’den Sorumluluk İçinde Çekilme” başlığını taşıyor.

Teklifin amacı Trump yönetiminin çekilme için kullanması muhtemel mali fonları sınırlamak.

Yasa teklifinde, Suriye’deki ABD askerlerinin sayısının 1500’ün altına düşürülmesi halinde ABD Savunma Bakanlığı’nın 2019 bütçesinde yer alan mali fonların kullanılamayacağı ifadesi yer alıyor.

Fonların serbest bırakılması için Savunma Bakanı, Dışişleri Bakanı ve Ulusal İstihbarat Direktörü’nün IŞİD karşıtı operasyonların durumuyla ilgili 15 soruyu detaylı biçimde yanıtlaması talep ediliyor.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD’i Suriye’de yenilgiye uğrattıklarını savunarak ABD askerlerinin Suriye’den çekileceğini duyurmuş, fakat bunun için kesin bir zaman dilimi belirtmemişti.

Öte yandan ABD’nin Afganistan’da 14 bin askeri bulunurken, Trump yönetiminin bu sayıyı 7 bine düşüreceği belirtiliyor.

Ayrıca ABD yönetiminin Taliban’la müzakereler yürüttüğü ve bu müzakereler sonucunda geçtiğimiz hafta ‘çerçeve bir taslak üzerinde anlaştığı’ bildiriliyor.

Taslak metindeki önemli maddelerden birisinin ABD askerlerinin Afganistan’dan tamamen çekilmesi olması bekleniyor.


NTV, Sputnik