Ana SayfaDünyaABD: Suriye’de kurulacak ‘güvenli bölge’yi uluslararası bir güç kontrol edecek

ABD: Suriye’de kurulacak ‘güvenli bölge’yi uluslararası bir güç kontrol edecek

HABER MERKEZİ – Suriye’den askerlerini çekme kararı alan ABD, ülkede birkaç yüz asker bırakacağını duyurdu. Bu askerlerin bir kısmı Suriye’nin kuzeydoğusunda kurulması planlanan ‘güvenli bölge’de görev yapacak. Pentagon Sözcüsü, NATO müttefiklerinden oluşacak çok uluslu gözlem gücünün bölgenin kontrolünü elinde tutacağını söyledi.

Beyaz Saray, ABD’nin Suriye’den askerlerinin çekmesinin ardından yaklaşık 200 askerin bir süre daha ülkede kalacağını duyurmuştu.

Sözcü Sarah Sanders, “Barış gücü olarak yaklaşık 200 kişilik bir ekip, bir süre daha Suriye’de kalacak” demişti.

Ancak Trump yönetiminden üst düzey bir yetkiliye göre Suriye’de toplam 400 ABD askeri kalacak.

Yetkiliye göre askerlerin yarısı Suriye’nin kuzeydoğusunda yarısı ise Suriye’nin Ürdün sınırı yakınındaki El Tanf üssünde görev yapacak.

ABD Genel Kurmay Başkanı Joseph Dunford da Suriye’nin kuzeydoğusunda kurulması gündemde olan ‘güvenli bölge’ için Avrupalı müttefikleri ile temasta.

Üst düzey yetkiliye göre ABD ve Avrupa ülkelerinden askeri birlikler, IŞİD’le mücadele eden Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Türkiye arasında çatışma yaşanmamasını sağlayacak.

Pentagon’dan doğrulama

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Sean Robertson ise ‘güvenli bölge’ oluşturmak için uluslararası bir gücün parçası olarak Suriye’nin kuzeydoğusunda birkaç yüz asker bırakacaklarını duyurdu.

“Bu çok uluslu gözlem gücü ABD güçleriyle bölgede istikrarı sağlayacak ve IŞİD’in geri gelmesini engelleyecek, öncelikli olarak NATO müttefiklerinden oluşacak.”

ABD öncülüğündeki uluslararası güce katılacak ülkeler konusunda yorum yapmayan Robertson, bir gazetecinin “Bu bir güvenli bölge midir?” sorusuna ise “Terminoloji olarak güvenli bölgedir” yanıtını verdi.

Pentagon Sözcüsü, söz konusu bölgeye ilişkin “Güvenli bölge Türkiye’nin sınırı boyunca Kuzeydoğu Suriye’de olacak. Oradaki güvenlik ve istikrarı sağlayacaklar” diye de ekledi.

Sözcü Robertson ayrıca, ABD’nin Suriye’nin güneyindeki El Tanf üssündeki varlığını sürdüreceğini de bildirdi.

‘Güvenli bölgede Türkiye olmayacak’

Öte yandan Anadolu Ajansı (AA) muhabirine konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, ABD’nin uluslararası güçlerle Suriye’nin kuzeydoğusunda inşa edeceği ‘güvenli bölge’de Türkiye ve DSG’nin bulunmayacağını söyledi.

Trump: Bu fikre olumlu yaklaşıyorum

Bu arada ABD Başkanı Donald Trump da sözkonusu gelişmelere ilişkin Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenledi.

Trump, Suriye’de “küçük bir” ABD birliğinin kalmasını olumlu bulduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“NATO veya kim olursa artık diğer birliklerle beraber biz de küçük bir birlik bırakabiliriz, böylece (IŞİD) tekrar başlamaz. Bu fikre olumlu yaklaşıyorum, çok küçük bir birlik, orada halihazırda bulunan gücümüze göre çok küçük olacak bu. Çok fazla insan bu fikri benimsiyor.”

Trump, 2018’in Aralık ayında IŞİD’le mücadelenin neredeyse bittiğini, bu sebeple ülkesinin askerlerinin artık Suriye’den çekileceğini duyurmuştu.

Diğer yandan Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi’nin Dış İlişkiler Eş Başkanı Abdulkerim Omer de ABD’nin bu kararını olumlu değerlendirdiklerini söyledi.

“Bu karar terörizme karşı uluslararası koalisyonda yer alan ortaklarımız başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerini de Suriye’de kalmaları konusunda teşvik edebilir. Bir grup Amerikan askerinin ve sayıca daha fazla olacak olan diğer koalisyon askerlerinin Suriye’de kalması bölgenin korunması ve bölgede istikrarın sağlanmasında rol oynayacaktır.”

Erdoğan’dan ilk açıklama

ABD’den gelen açıklamaların ardından ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ‘güvenli bölge’ konusunda şunları ifade etti:

“Temennimiz bunu müttefiklerimizle iş birliği içinde yapalım ama bize böyle bir kolaylık sağlanmazsa her hal ve şart altında kendi imkanlarımızla gerçekleştirmekte kararlıyız.” 


Bu haberi AA, Amerika’nın Sesi ve BBC Türkçe’den derledik.