Ana SayfaDünyaABD’den Ankara’ya S-400 mesajı

ABD’den Ankara’ya S-400 mesajı

HABER MERKEZİ – ABD’nin NATO Büyükelçisi Hutchison, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasını “rahatsızlık verici” olarak değerlendirdi. Hutchison, “Tüm ittifak (NATO) endişeli. Türkiye’nin doğru kararı almasını umuyoruz” diye konuştu.

ABD’nin NATO nezdindeki daimi temsilcisi Kay Bailey Hutchison, Belçika’nın Brüksel kentindeki NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesi telekonferans aracılığıyla gelişmeleri değerlendirdi.

Hutchison’a, ABD ile Türkiye’nin son dönemde Venezuela, İran’a yaptırımlar ve Rusya ile savunma işbirliği gibi konulardaki görüş ayrılıklarının NATO üzerindeki etkisi de soruldu.

DW Türkçe’den Değer Akal’ın sorusunu yanıtlayan Hutchison, Ankara ile Moskova arasında savunma alanında artan işbirliğini büyük sorun olarak gördüklerini söyledi.

“Bir Rus füze savunma sisteminin bir NATO müttefikimizin topraklarında olacak olmasından büyük bir endişe duymaktayız.”

‘Tüm ittifak endişeli’

Türkiye’ye S-400’lerin alımı yolunda ilerlememesi çağrısı yaptıklarını söyleyen Hutchison, “Rus füze savunma sistemi, müşterek çalışmamızı sekteye uğratabilir, ittifakımızın güvenlik ve istihbarat sistemlerinde sorunlara yol açabilir” dedi.

“Türkiye’nin Rus füze savunma sistemini alması, bizim Türkiye’de bulundurabileceğimiz savunma sistemlerini etkileyecektir” sözleriyle Türkiye’nin artık bir tercih yapmak durumunda olduğuna işaret eden Hutchison, şöyle devam etti:

“Bu çok rahatsızlık verici. Tüm ittifak bu konuda endişeli ve bizler Türkiye’nin doğru kararı almasını, başka bir sistem almasını umut ediyoruz. Türkiye’nin bunu iç ihtiyaç bağlamında istediğini, bağımsızlık kapsamında istediğini biliyoruz ama onlardan bunu tarafsız bir ülkeden ya da müttefik bir ülkeden temin etmesini istiyoruz.”

Akar, Shanahan ile görüşecek

Öte yandan Brüksel’deki NATO Savunma Bakanları toplantısında Türkiye’yi Savunma Bakanı Hulusi Akar temsil edecek.

Akar’ın Brüksel’deki toplantı çerçevesinde, ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan ile ikili bir görüşme gerçekleştirmesi de öngörülüyor.

İki bakanın gündeminde, Suriye konusundaki gelişmeler ve son dönemde Ankara-Washington hattında gerilime neden olan konuların yer alması bekleniyor.