Ana SayfaGüncelAçlık grevleri: Güven’in durumu kötüleşmeye devam ediyor, tutuklular tehdit altında

Açlık grevleri: Güven’in durumu kötüleşmeye devam ediyor, tutuklular tehdit altında

HABER MERKEZİ – Bugün Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 93’üncü gününde. Cezaevlerinde ise 300’ü aşkın tutuklu açlık grevinde. Konuyla ilgili bir açıklama yapan HDP, Güven’in sağlık durumunun kötüleşmeye devam ettiğini belirtirken, cezaevlerinde açlık grevi eylemcilerine yönelik sistematik ihlaller olduğunu bildirdi. İhlaller arasında tek kişilik hücre cezası, müdahale tehdidi ve disiplin soruşturmaları var.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 3 ayı aştı. Güven 93 gündür açlık grevinde.

Güven’in yanı sıra 300’ü aşkın tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevi eylemini sürdürüyor.

Cezaevlerinde 54’ü kadın, 247’si erkek 301 tutuklu açlık grevinde. Bunların arasında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve önceki dönem Hakkari Milletvekili Selma Irmak da var. Tutuklu siyasetçiler 15 Ocak’tan bu yana süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde.

Yurt dışında da Erbil, Galler ve Strazburg’da 19 siyasetçi ve aktivist açlık grevinde.

Yani Leyla Güven’le beraber toplamda 321 kişi Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemini sürüdürüyor.

HDP: Açlık grevcilerine yönelik sistematik ihlaller var

Grevlere ilişkin bir açıklama yapan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, açlık grevinde olanlara yönelik ciddi hak ihlalleri yaşandığını ve eylemcilerin riskli evreye girmeye başladığını bildirdi.

Avukat ziyaretlerinde edinilen bilgilere işaret eden partinin aktardığına göre; açlık grevi eylemcilerine disiplin cezaları veriliyor, fiziksel şiddet uygulanıyor, B vitaminine erişimleri engelleniyor, tutuklular etkinliklerden men ediliyor, tek kişilik hücrelere kapatılıyor ve müdahale tehdidiyle karşı karşıya.

HDP, geçtiğimiz günlerde serbest bırakılan ve evinde açlık grevine devam eden Leyla Güven’in sağlık durumunun kötüleşmeye devam ettiğini belirtiyor.

“Güven’in tansiyonu ve nabzı düşük seyrediyor, ışık ve sese karşı hassasiyetinde artış yaşanmaya başlandı. Baş ağrıları ve mide kramplarının yanı sıra Güven’de kas ağrıları, baş dönmesi ve uyku düzensizliği söz konusu. Güven cezaevinden çıktığından bu yana 2 kilo daha vererek 58 kiloya düştü. Şimdiye kadar toplamda 12 kiloluk bir kilo kaybı var.”

Açlık grevcilerinin talebi ne?

Güven ile cezaevlerindeki tutuklular ve yurt dışındaki aktivistler, Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, geçtiğimiz günlerde kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.