Ana SayfaEkonomi“AKP’nin sakladığı çok şey var, IMF bu bilgileri görmeden para falan vermez”

“AKP’nin sakladığı çok şey var, IMF bu bilgileri görmeden para falan vermez”

HABER MERKEZİ – İktisatçı Mustafa Sönmez’e göre AKP hükümetinin Türkiye ekonomisini getirdiği noktada Ankara IMF ile anlaşmaya mecbur. Sönmez, olası bir anlaşma halinde IMF’nin Türkiye ekonomisini mercek altına alacağını kaydediyor ve ekliyor: “IMF, AKP’nin sakladığı ve halı arkasına süpürdüğü ne varsa hepsini görmek ister.”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son açıkladığı verilere göre enflasyon yüzde 20’nin üzerinde yer alırken, şirketler borç nedeniyle peşi sıra konkordato ilan ediyor, işsizlik de aydan aya artış gösteriyor.

Mevcut ekonomik koşullar bu haldeyken, son olarak Türkiye’nin seçim sonrasında Uluslarası Para Fonu (IMF) ile anlaşmaya gideceği ve hatta görüşmelere başlandığı iddia edildi.

Ancak bu iddia AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yalanlandı.

Hükümet kanadından yapılan açıklamalarda gündemin bir ‘algı operasyonu’ olduğu savunulurken, iktisatçılar ve uzmanlar da IMF ile ‘el altından’ anlaşma yapılamayacağını söylüyor.

Bunlardan biri de iktisatçı Mustafa Sönmez.

Mezopotamya Ajansı’ndan Necla Demir’e konuşan Sönmez, anlaşma için önce Türkiye’nin bir başvuru yapması gerektiğini, ardından IMF’nin ülke ekonomisini inceleyerek bazı şartlar ortaya koyacağını kaydediyor.

Sönmez’e göre “Bu böyle gizli kapaklı olmaz. El altından istenecek bir şey değil ve bu tarz bir anlaşma da olmaz. IMF’de işler öyle yürümez. Türkiye’den böyle bir başvuru olmuşsa bunu açıklarlar.”

“AKP’nin şartları IMF’lik”

Böyle bir şeyin henüz mümkün olmadığını ifade eden Sönmez, konunun AKP tarafından gündemde tutulduğunu söylüyor ve hükümetin buradaki mesajının, “Merak etmeyin IMF ile anlaşıyoruz, para geliyor, para gelince de dövizin fiyatı düşecek. Sakın ha dövize hücum etmeyin, yükselmesin” olduğunu kaydediyor.

Yine de Sönmez’e göre Ankara IMF’ye gitmeye mecbur. İktisatçı bunun nedenlerini şöyle anlatıyor:

“Özel sektörün ödemesi gereken borçları var. O borçları temin etmek kolay değil. Yabancılar Türkiye’nin borsasına girmiyorlar. Doğrudan yatırım yapmıyorlar. Dış borçlanmada zorluklar var. Borç vermeye kalksalar da eski fiyatlarla vermiyorlar. Daha yüksek faiz istiyorlar. Onun için bu seçeneğe karşılık IMF’ye gidip şartlarını kabul edip bir IMF kefaletiyle dışarıdan para girmesini sağlamak için bir teşebbüste bulunulabilir. Yani böyle bir ihtimal var. Ama henüz ortada bir başvuru yok. AKP’nin şartları IMF’lik şartlar. Bu durumda olan dünyada iki ülke var. Biri Arjantin diğeri Türkiye. Arjantin çoktan IMF’ye gidip kredi kullandı. Türkiye henüz oraya gelmedi.”

‘Halı altına süpürülenler ortaya çıkar’

Sönmez, olası bir başvuru halinde IMF’nin ciddi şartları olacağını sözlerine ekliyor.

Anlaşma öncesinde IMF’nin Türkiye ekonomisi hakkında tam bir bilgi sahip olmak isteyeceğini söyleyen Sönmez, halı altına süpürülen gerçeklerin IMF ile anlaşma olacağı zaman gün yüzüne çıkacağını vurguluyor.

“IMF ciddi bir MR’ını çeker. AKP’nin sakladığı ve halı arkasına süpürdüğü ne varsa hepsini görmek ister. Çünkü AKP özellikle parlamentodan ve Sayıştay’dan çoğu şeyi saklayarak gizli kapaklı yapıyor. IMF bu resmi görmeden para falan vermez.”

Previous post
Batman’da Ezidi mezarı tahrip edildi, konu Meclis’e taşındı
Next post
HDP Antep ve Adıyaman'da da aday göstermiyor