Ana SayfaGüncelAP Dışişleri Komisyonu: Türkiye ile müzakereler askıya alınsın

AP Dışişleri Komisyonu: Türkiye ile müzakereler askıya alınsın

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren karar tasarısı, parlamentonun Dışişleri Komisyonu’nda oy çokluğuyla kabul edildi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu, Türkiye raportörü Kati Piri’nin “Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile katılım müzakerelerini askıya alması” önerisi, 7’ye karşı 47 oyla kabul edildi.

AP’nin 12 Mart’ta Strasbourg’daki genel kurul oturumunda tartışılıp, 13 Mart’ta oylayacağı taslak karar metninin en önemli mesajını Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin askıya alınması önerisi oluşturuyor.

Komisyondan geçen taslak metnin birçok bölümünde Türkiye’ye, üyesi olduğu Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin standart ve kararları hatırlatılmakta.

AP böylece ilk defa Türkiye-AB müzakerelerinin askıya alınması tavsiyesinde bulunmuş olacak.

Bu tavsiye Avrupa Birliği liderleri ve Avrupa Komisyonu için doğrudan bağlayıcı olmasa da, AB içinde Türkiye’nin üyelik sürecine bakışı yansıttığı yorumları yapılıyor.

Piri: Türkiye kırmızı çizgileri aştı

Taslak metni hazırlayan Kati Piri, Türkiye’deki başkanlık sistemini ‘açıkça otokratik’ bir yönetim olarak tanımladı.

Hukuk devletinin içinin boşaltıldığını da belirten Piri, Türkiye’de demokratik denetim eksikliği bulunduğuna işaret etti.

Piri, gazeteciler, siyasetçiler ve insan hakları savunucuları da dahil olmak üzere 50 binden fazla Türkiye vatandaşının tutuklandığına dikkati çekti.

“Türkiye, bir aday ülke olarak kırmızı çizgileri aştı. Bunun da siyasi sonuçları olmalı.”

Ankara: Kesinlikle kabul edilemez

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise AP Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilerek Genel Kurul’a sevk edilen taslak metnin kabul edilemez olduğunu söyledi.

“Hukuki bağlayıcılığı olmayan, tavsiye kararı niteliğindeki taslak raporda, ülkemizin AB’ye katılım müzakerelerinin resmen askıya alınması çağrısında bulunulması kesinlikle kabul edilemez. Raporda yer alan asılsız iddialar ise, AP’nin ülkemize karşı taraflı ve önyargılı tutumunun yeni bir göstergesidir.

“Sözkonusu taslak rapora ve tutarsız yaklaşımlarla verildiği anlaşılan değişiklik önergelerine ilişkin olarak gerekli girişimlerde bulunduk ve bulunmaya devam ediyoruz. AP üyelerine ülkemizde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişle birlikte yaşanan gelişmeleri ve mevcut reform sürecimizi anlatıyoruz.

“Buna rağmen, ülkemiz karşıtı çevrelerden beslenerek ortaya atılan mesnetsiz iddiaların taslak raporda yer almaya devam ettiğini üzülerek görüyoruz. Gerekli düzeltmelerin yapılarak Mart ayındaki AP Genel Kurulu’nda onaylanacak nihai raporun daha gerçekçi, tarafsız ve teşvik edici olmasını bekliyoruz. Ancak böyle bir rapor ülkemizce dikkate alınacaktır.”


BBC Türkçe ve DW Türkçe’den derlenmiştir.