Ana SayfaManşetAşkın ve barışın sembolü: Chalak Events’ten ‘Karanfilli Elma’ atölyesi

Aşkın ve barışın sembolü: Chalak Events’ten ‘Karanfilli Elma’ atölyesi

HABER MERKEZİ – Chalak Events platformu, bu kez katılımcılarını çok eski bir gelenek ile buluşturuyor. Düzenlenecek atölyeyle katılımcılar yüz yıllardan bu yana Kürtler tarafından barışın ve aşkın simgesi olarak görülen karanfil bezeli elma yapacak.

İstanbul’da 5 üniversiteli Kürt öğrenci tarafından 2017 yılında kurulan Chalak Events, ’Sevgililer Günü’ olarak kutlanan 14 Şubat’ta düzenleyecekleri bir etkinlikle katılımcılarına çok eski bir geleneğin parçası olma fırsatı sunuyor.

İstanbul Beyoğlu’ndaki Şevîn Cafe’de düzenlenecek “Sêva Mêxekrêj” yani “Karanfilli Elma” atölyesinde, çok eski bir Kürt kültür ve geleneği olan karanfilli elma katılımcılar tarafından yapılacak.

Saat 12:00’de başlayıp 20:00’ye kadar sürecek etkinliğin son dört saatinde ise dört müzisyen enstrümental müzik yapacak.

Dilan Yeşilyaprak darbuka, Sarah Atkinson çello, Kajin Dara santur ve Beritan Kalbişen flüt çalacak. Öte yandan dörtlü, solo performansların yanı sıra ortak hazırladıkları repertuvarı da sunacak.

Eskiden bugüne taşınan bir gelenek

Karanfil bezeli elma, bir asır boyunca olduğu gibi kalıyor, bu sayede koku ve rahiyasını bir sonraki yüz yıla taşıyor.

Çok eski bir Kürt geleneği olan karanfilli elma aynı zamanda aşk ve barış imgesi.

Geleneğe göre bir kişi aşık olduğunda ve aşkını dile getiremediği zaman bir elmayı karanfille bezeyip aşkının göstergesi olarak sevgilisine verir.

Hatta karanfilli elma küslerin barışmasında da kullanılır. İki kişi veya iki aşık küstüğü zaman içlerinden biri barışmak için elmayı karanfille bezeyip diğerine ulaştırır.

Chalak Events

Chalak Events, Kürtçenin yaşamın her alanında konuşulmasını sağlamak için kurulmuş bir topluluk.

İstanbul’da bir grup üniversiteli Kürt öğrenci tarafından 2017 yılında kurulan Chalak Events, Kürtçeyi her yerde konuşulan bir dil haline getirmeyi hedefliyor.

Bu kapsamda “Dengbêj Nights” etkinlikleri düzenleyen platform, son olarak Mehmet Erbey’in “Qirdik” adlı oyununu izleyicilerle buluşturmuştu.


Gazete Karınca
Previous post
Haiti'de hükümet karşıtı protestolar: Bir cezaevindeki tüm tutuklular firar etti
Next post
Antalya'da üç kadını darp eden erkek serbest bırakıldı