Ana SayfaDünyaAvrupa’nın 13 ülkesinden Guaido’ya destek, Maduro’dan tepki

Avrupa’nın 13 ülkesinden Guaido’ya destek, Maduro’dan tepki

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu’nun ardından 13 AB ülkesi de Juan Guaido’yu Venezuela’nın ‘geçici devlet başkanı’ olarak tanıdı. Nicolas Maduro hükümeti ise AB ülkeleri ile ilişkileri gözden geçireceğini açıkladı.

Venezuela’da Anayasa Mahkemesi tarafından yetkileri elinden alınan Ulusal Meclis’in Başkanı Juan Guaido’nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından başlayan siyasi kriz sürüyor.

Hem ABD’nin hem de Avrupa Parlamentosu’nun desteğini alan Guaido’ya 13 Avrupa Birliği (AB) ülkesi de destek verdiğini duyurdu.

AB’nin ülkenin mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya erken seçime gidilmesi için verdiği mühletin sona ermesinin ardından, Almanya, İspanya, Fransa, Britanya, Avusturya, Hollanda, İsveç, Danimarka, Portekiz, Çekya, Polonya, Finlandiya ve Lüksemburg Guaido’nun geçici devlet başkanlığını tanıdı.

AB ülkeleri, Guaido’ya mümkün olan en erken zamanda özgür ve adil seçimler düzenlemesi çağrısında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Pazartesi günü Berlin’de yaptığı açıklamada, “Almanya için Juan Guaido, Venezuela Anayasası’na göre en kısa zamanda, özgür ve adil seçimleri düzenlemekle görevli geçici devlet başkanıdır” ifadesini kullandı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da Venezuela’daki siyasi krizinin barışçıl şekilde son bulmasını sağlayacak bir erken seçime gidilmesi çağrısında bulundu.

Britanya Başbakanı Theresa May’in sözcüsü James Slack ise ülkesinin Venezuela’daki “değişime yardımcı olmak için” yaptırım uygulamayı değerlendirdiğini söyledi.

Maduro: Ültimatom kabul etmem

Ancak bu açıklamalara rağmen Maduro geri adım atma sinyali vermiyor.

AB ve ABD’ye eleştirilerini yineleyen Maduro, “Hiç kimseden ültimatom kabul etmem” dedi.

Venezuela Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise “Venezuela halkının egemenliği herhangi bir yabancı ülkenin tanımasına bağlı değil” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Caracas’ın “darbe planlarını desteklemeye son verene kadar, bu hükümetlerle ikili ilişkileri derhal bütünüyle gözden geçireceği” belirtildi.

Diğer yandan Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Papa Francis’den Venezuala’daki siyasi krizin aşılmasında arabuluculuk yapmasını istedi.

Ne oluyor?

Venezuela’da Maduro iktidarını “meşru olmadığı” gerekçesiyle tanımadığını açıklayan Ulusal Meclis Başkanı Guaido, 23 Ocak’ta kendisini devlet başkanı ilan etmişti.

Guaido, ABD başta olmak üzere Kanada, çok sayıda Güney Amerika ülkesi ve Avrupa’dan destek alıyor.

Özellikle Venezuela ordusunun mevcut Devlet Başkanı Maduro’nun arkasında durması Guaido’nun durumunu zorlaştırıyor. Juan Guaido da askerlere çağrıda bulunarak, Venezuela halkının yanında olmalarını talep ediyor.

Kendi meşru iktidarına karşı bir darbe yapılmaya çalışıldığı görüşünü savunan Nicolas Maduro ise, şu an için aralarında Rusya, Çin ve Türkiye gibi ülkelerin de olduğu bazı devletlerin desteğine sahip.


Gazete Karınca, Dw Türkçe, Amerika’nın Sesi